Ostalo

Bodo prepoved frackinga poslanci podprli tudi v drugo? Danes sledi sklic Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor

Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o rudarstvu, ki bo ta teden romal v državni zbor, je Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj podprla. Danes ga bo obravnaval Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor. Že kmalu bo torej na sporedu obravnava ene izmed odmevnih problematik, ki se neposredno tičejo pokrajine ob Muri.
Konec lanskega novembra je Državni zbor s 46 glasovi za in 41 proti sklenil, da je predlog za prepoved hidravličnega lomljenja v Sloveniji, ki so ga vložile poslanske skupine Levica, LMŠ in SD, primeren za nadaljnjo obravnavo. “Varnega frackinga ni,” je na obravnavi poudarila poslanka Levice Nataša Sukič in ocenila, da je ga je treba zato v celoti prepovedati. Šlo je za peti poskus, s katerim so želeli preprečiti načrte britanske družbe Ascent Resources o vrtanju na Petišovskem polju. In kako so takrat glasovali pomurski poslanci? Ferenc Horváth (manjšinski poslanec) in Dejan Židan (SD) sta glasovala ZA prepoved, med tem, ko je Jožef Horvat (NSi), glasoval PROTI. Enako je glasoval poslanec italijanske narodne skupnosti.

Državni svetniki so sicer prepoved hidravličnega lomljenja na prvi seji v letošnjem letu podprli, a vprašanje je, ali ga bodo v drugo tudi poslanci. Danes ob 14.00 uri se bo odvilo zasedanje Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor, na katerem bo prav tako govora o spremembah Zakona o rudarstvu. V kolikor bodo prisotni spremembe podprli, se bo o slednjih vnovič moral izjasniti Državni zbor Republike Slovenije. Dejstvo je, da lahko družba Geonergo, ki ima sklenjen dogovor z britanskim podjetjem Ascent Resources, ki črpa zemeljski plin v Petišovcih, ob sprejemu omenjenega zakona zahteva odškodnino zaradi predčasnega prenehanja koncesijskega dogovora, a državni svetniki menijo, da finančne posledice niso tako pomembne, kot so pomembni ljudje, narava  in zdravje. O tožbi zoper našo državo smo sicer že pisali.

Danes bosta torej glede prepovedi frackinga ponovno, že tretjič potekali razprava in glasovanje na Odboru za infrastrukturo, okolje in prostor. “Marca 2021, sem ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu uradno predlagal, da organizira mednarodni posvet, na katerega naj povabi strokovnjake iz Nemčije, Francije, Bolgarije, Nizozemske, Združenega kraljestva, Irske in drugod, da razjasnijo razloge za prepoved frackinga in način prepovedi. Žal tega minister ni storil, čeprav bi na ta način lahko vsaj prišli do stanja, da ne bi navajali različnih podatkov,” je včeraj v sporočilu za medije, katerega smo prejeli tudi na naš elektronski naslov, zapisal mag. Dejan Židan (SD).

Vlada je že dlje časa mnenja, da predlog ne upošteva finančnih posledic posega v pridobljene pravice. Edina koncesija poteče letos, brez pridobljenega okoljevarstvenega soglasja pa hidravlično lomljenje do takrat (tako ali tako) ne more biti izvedeno. Metoda “frackinga” je prepovedana v Franciji, Bolgariji in v Tuniziji, v kanadski provinci Quebec in ameriški zvezni državi New York, posredno v Angliji, moratorij so uvedli v Nemčiji in na Nizozemskem.