Ostalo

Bo za vožnjo e-skiroja potreben izpit?

Električni skiroji in kolesa so zelo priljubljena prevozna sredstva, ki so se uveljavila tudi pri osnovnošolcih, a njihova uporaba prinaša precejšnje nevarnosti. Na Hrvaškem, denimo, vsak teden v bolnišnicah zaradi padca iz električnega skiroja pristane v povprečju 6 otrok. Bo za vožnjo e-skiroja potreben izpit?
Vožnja e-skirojev bi lahko postala za odtenek bolj varna, če bo nekega dne res obvezno izobraževanje, podobno kot kolesarski izpit. V resoluciji o varnosti cestnega prometa za obdobje 2023 do 2030 naj bi spodbujala regulacijo mikromobilnosti, v tem sklopu pa tudi uporabe električnih skirojev. Ali bo resolucija to res dosegla in ali bo vsebinsko prenesena v dejanske predpise bomo še videli.

Kakšne so prve informacije?

Kot piše v dokumentu, bi država uvedla program, s katerim bi šole osnovnošolce preko teoretičnega in praktičnega dela seznanjale z obvladovanjem, varnostjo in odgovornostjo pri vožnji električnih skirojev in koles. Usposabljanje bo potekalo po vzoru kolesarskega izpita. Poleg tega naj bi uzakonili obvezno uporabo zaščitne čelade za vse uporabnike lahkih motornih vozil in električnih koles, vozili pa jih bodo lahko šele tisti, ki bodo dopolnili petnajsto leto starosti. To je sicer nekoliko milejše od nedavnega predloga Evropskega sveta za varnost v prometu, da bi bila najnižja dovoljena starost za vožnjo električnega skiroja šestnajst let.

Program o obvladovanju, varnosti in odgovornosti pri vožnji koles in e-skirojev. Morda tudi zavarovanje?

Ideja je, da bodo pristojni osnovnošolcem omogočili program o obvladovanju, varnosti in odgovornosti pri vožnji koles in e-skirojev. Program naj bi bil teoretičen in praktičen, vsekakor pa koristen, saj je e-skiro prevozno sredstvo, s katerim lahko pride tudi do resnejših poškodb, obenem pa je smotrno vsaj malo poznati tudi prometne predpise. Pri e-skirojih je tudi že čas, da se regulira obvezno zavarovanje, saj se je z njimi možno tako poškodovati, kot poškodovati druge udeležence v prometu pa tudi povzročiti materialno škodo. Uvedena naj bi bila tudi evidenca ter urejena obveznost smernikov.

E-skiro ni igrača

Kot kaže, bi se povečale tudi pristojnosti policije, inšpekcijskih služb in občinskih redarstev ob ugotovljenih tehničnih odstopanjih vozil. Kar 63 odstotkov voznikov električnih skirojev v času prometne nesreče ni uporabljalo čelade. V letu 2021 so bili vozniki električnih skirojev v 61-odstotkih primerov odgovorni za nesrečo, v kateri so bili udeleženi, leta 2022 pa je bilo takšnih že 66 odstotkov primerov.