Ostalo

Bo kmalu premikanju ure odbilo zadnje?

Evropska komisija bo na podlagi javnega posvetovanja, na katerem se je 84 odstotkov sodelujočih izreklo proti premikanju ure dvakrat letno, predlagala ukinitev poletnega oziroma zimskega časa. Članice naj bi se nato same odločile glede tega, kateri čas bodo imele.
Vsako jesen in pomlad vestno premikamo uro, sedaj pa se bo to najbrž spremenilo, saj bo evropska komisija na podlagi javnega posvetovanja predlagala ukinitev poletnega oziroma zimskega časa. Ob tem so se poslanci že lansko leto oprli na znanstvene dokaze, ki pravijo, da premikanje ure ne prinaša prihranka pri porabi energije. Poleg tega povečuje tveganje za nesreče, bolezni in stres.

Prvotno so poletni čas uvedli, da bi prihranili energijo. A ta cilj, kot so dejali že lani, ni bil nikoli dosežen. Znanstveniki so poleg tega ugotovili še, da premik ure vedno zmoti cirkadialni ritem, ki so ga raziskovali tudi lanski Nobelovi nagrajenci za medicino. To lahko vodi v motnje spanja in koncentracije, v nekaterih primerih tudi v depresijo.

Predsednik Evropske komisije Jean Claude Juncker je napovedal, da bo v EU od zdaj le še poletni čas. “Glasovanje je bilo jasno. Večina sodelujočih v posvetovalnem vprašalniku EU si želi trajen poletni čas. Tako tudi bo,” je danes dejal za nemško televizijo ZDF. Kdaj bo Evropska komisija podala uradni predlog in kdaj bi lahko bila sprejeta končna odločitev, še ni znano.

Rezultati vprašalnika, v okviru katerega je več kot 4,6 milijona Evropejcev podalo mnenje o ureditvi poletnega časa, so pokazali, da je velika večina Evropejcev proti premikanju ure. Po neuradnih podatkih, ki so ta teden pricurljali v javnost, se je 80 odstotkov sodelujočih izreklo proti premikanju ure dvakrat letno. Članice naj bi se sicer same odločile glede tega, kateri čas bodo imele.

Poletni čas (DST – Daylight Saving time) je čas, ki ga prevzame država za določeno obdobje leta, ponavadi za uro naprej od standardnega uradnega časa. Večinoma ga upoštevajo na področju Evrope in Severne Amerike. Države v Afriki in Aziji pa poletnega časa načeloma ne upoštevajo. Rusi so že leta 2011 ukinili jesensko in spomladansko premikanje urnih kazalcev. Med državami, ki ne upoštevajo DST je tudi Islandija. Države EU so neodvisno od ureditve poletnega časa razvrščene v tri različne časovne pasove.