Sveže

Bioplinarna Ecos: Bodo digestat, ki je še v fermentorjih, odstranili na račun državljanov?

Kot smo pred kratkim že poročali, se v fermentorjih razvpite bioplinarne Ecos še vedno nahaja digestat, katerega bi upravljavec omenjene bioplinarne moral odstraniti na svoje stroške, pa tega kljub odločbi inšpekcije ni storil. Ker je podjetje v stečaju, se lahko upravičeno vprašamo, ali bomo odstranitev slednjega naposled plačali davkoplačevalci?
V fermentorjih razvpite bioplinarne, ki stoji ob povezovalni cesti Lendava – Petišovci in ki že dobro leto ne deluje več, se še vedno nahaja kar 21.000 kubičnih metrov odpada oz. digestata. Za primerjavo, to je osem olimpijskih bazenov. Pristojni okoljski inšpektorat je upravljavcu bioplinarne že pred časom naložil odstranitev materiala, ki sicer še vedno zaudarja, dodatno težavo pa bi lahko povzročile poletne temperature, a slednji tega ni storil in je v stečaju. Sedaj bo odstranitev digestata na stroške upravljavca primoran storiti nekdo drug, objavljen bo javni razpis, pričakovati pa je, da bomo čiščenje naposled plačali davkoplačevalci.

Po ocenah okoljskega ministrstva, bi stroški čiščenja fermentorjev in odvoz odpada znašali okrog 2 milijona evrov in če država denarja ne bo mogla izterjati, kar je sicer najverjetnejši scenarij, saj je podjetje v stečaju, bomo račun plačali iz državne denarnice. Digestat v fermentorjih se sicer šteje med nenevarne odpadke, a ima eno neprijetno lastnost in sicer to, da zaudarja. In to močno. Že sicer pa smo bili tako mediji, občani kakor celotna Slovenija priča, da so se tukaj kopičile stvari, ki v bioplinarno sploh ne sodijo. Vrh ledene gore je bila neodzivnost upravljavca, ki se je večkrat požvižgal na mnoga pravila, zakone in uredbe. Podjetje Ecos center bi sicer sanacijo moralo opraviti že pred letom dni.

“Veseli me, da se bo sanacija končno pričela, saj v našem okolju takšnih snovi ne želimo meti,” je bil kratek župan Občine Lendava, Janez Magyar. Pa bo po sanaciji bioplinarna dokončno zaprla vrata? To je sicer malo verjetno, saj se objekt prodaja. V praksi to pomeni, da bi nov lastnik po pridobitvi vseh ustreznih dovoljenj lahko nadaljeval z delom. Za nakup naprave s pripadajočimi zemljišči in preostalim premoženjem podjetja Ecos v stečaju, se trenutno poteguje kar devet ponudnikov.