Sveže

Banke opozarjajo: Ne upoštevajte navodil v lažnih e-sporočilih ali SMS-ih!

Digitalno bančništvo je enostavno, varno in okolju prijazno. Tako lahko z našimi financami kar na daljavo upravljamo 24 ur da dan, banko pa imamo ves čas dobesedno na dlani. Pa varnost? Ne upoštevajte navodil v lažnih e-sporočilih ali SMS-ih!
Za varnost pa lahko veliko storite tudi sami, s temeljitim poznavanjem načina uporabe storitev ter upoštevanjem varnostnih standardov vaših naprav. Bodite pozorni na prevarante, ki vas skušajo preusmeriti na lažne spletne strani z namenom kraje vaših osebnih podatkov oz. varnostnih elementov (uporabniško ime, geslo, enkratno geslo OTP, davčna številka, številka bančne kartice, CVC koda, PIN, …). Kot razlog za vnos osebnih podatkov oz. varnostnih elementov na lažne strani prevaranti navajajo nenavadne aktivnosti na vašem računu ali možnost blokade vašega računa, …

V primeru, da prejmete e-sporočilo ali SMS sporočilo, ki vsebuje povezavo na spletno stran, na kateri je potrebno vnesti osebne podatke oz. varnostne elemente (uporabniško ime, geslo, enkratno geslo OTP, davčno številko, številko bančne kartice, CVC kodo, PIN, …), na takšni strani ne vpisujte svojih osebnih podatkov oz. varnostnih elementov.

Še posebej bodite pozorni v primeru, ko:

  • se v sporočilu od vas zahteva takojšen oz. čimprejšnji odziv ali
  • sporočilo ni posledica vaših predhodnih aktivnosti (npr. nakupa, plačila računa ipd.).

“Priporočamo, da do spletne banke dostopate preko spletnega portala, oziroma, da povezavo za dostop do spletne banke sami vpišite v spletni brskalnik.  Plačila s kartico izvajajte le na zaupanja vrednih oz. preverjenih spletnih straneh trgovcev, katerih spletni naslov vpišete sami. Če ste svoje osebne podatke oz. varnostne elemente že vnesli na lažno oz. sumljivo spletno stran, nemudoma obvestite svojo banko,” so poudarili.