Ostalo

17 let lendavskega prevajalskega podjetja Preteks

Prevajalsko podjetje Preteks d.o.o. je bilo ustanovljeno leta 2007 v Lendavi, podjetje v Nedelišću (Hrvaška) pa leta 2009. Skozi vsa leta delovanja sledijo trendom z namenom razširjanja in dodajanja novih storitev, ki bodo ustrezala aktualnim potrebam, podjetje pa je v teh dneh obeležilo 17. obletnico obstoja.
“Še en poseben dan v mojem življenju,” je ta pomemben jubilej na priljubljenem spletnem socialnem omrežju Facebook obelodanil direktor in ustanovitelj podjetja, Alen Dominić. “Iz nekega obstranskega dela se je razvila ideja, ki je pozneje zrasla v podjetje. Uspešno in polno izzivov, ki že 17. let deluje na trgu, kjer je zelo močno prisotna tehnologija, umetna inteligenca in tudi nelojalna konkurenca,” svoje misli v nadaljevanju strne Dominić.

Kot je zapisal, bi marsikdo že obupal. “Kljub vsemu temu smo tu in pišemo zgodbo. Seveda pa jo ne sam. Skupaj s sodelavci v Sloveniji in na Hrvaškem. Za kar se jim ob tej priliki zahvaljujem,” zapiše v nadaljevanju in se ozre še v leto, ki je pred njimi, da, kot je zapisal, “zgodba postane polnoletna.” Hvaležni so, kot so zapisali, vsem svojim strankam, partnerjem in zaposlenim, ki so jih podpirali na tej neverjetni poti.

V podjetju prevajajo vse vrste besedil – od tehničnih, zdravstvenih, strokovnih, finančnih, ekonomskih do marketinških in drugih, ponujajo pa tudi storitve simultanega prevajanja ter tolmačenja z vso potrebno tehnologijo. Podjetje pa se ne  se ukvarja ne le s prevajanjem, temveč tudi z lokalizacijo. Lokalizacija (L10n) je proces prilagajanja prevodov kulturi ciljnega trga, da izgledajo in delujejo čim bolj domače. To pomeni, da ne gre zgolj za prepisovanje besed, temveč za prilagoditev celotnega sporočila, da bo odmevalo z lokalnim občinstvom.

Podjetje s podružnico na sosednjem Hrvaškem

Ker so pri podjetju največ prevodov opravljali v slovenski in hrvaški jezik, se je vodstvo podjetja odločilo leta 2009 ustanoviti podjetje tudi na Hrvaškem, ki bi pokrivalo predvsem hrvaški trg. “Preteks d.o.o. na Hrvaškem je vsa ta leta normalno poslovalo kot naše ‘podporno’ podjetje matičnemu podjetju,” je dejal Dominić. V tem času je podjetje čez mejo aktivne prevajalce že imelo pred leti in zabeležilo kar nekaj prelomnic. “Podjetje čez mejo je postalo član HUPA (Hrvaškega združenja prevajalskih agencij), s tem pa so postali tudi člani EUATC (Evropskega združenja prevajalskih podjetij). Tako sta naši obe podjetji Preteks d.o.o. doma kakor tudi na Hrvaškem, članici EUATC,” je dejal Dominić.

Preteks d.o.o. trenutno zaposluje skupno 12 oseb (10 v Lendavi in 2 na Hrvaškem). Imajo čez 300 pogodbenih sodelavcev, ki jim pomagajo pokrivati prevode v več kot 65 različnih jezikovnih kombinacijah, tako za domače kot tudi tuje stranke.

Alen Dominić

Ekipa Preteks