Župani na simbolni ravni ZA ustanovitev pokrajine Pomurje

Pred kratkim smo pisali o pobudi dobrovniškega župana Marjana Kardinarja o predlogu o ustanovitvi pokrajine Pomurje in to še preden bi regionalizacija bila izpeljana na državni ravni. Župan je prepričan, da zaradi razdrobljenosti območja na 27 občin,v Pomurju izgubljamo oz. izgubljajo vsi.
Predvčerajšnji ponedeljek je potekalo 76. redno zasedanje sveta Pomurske razvojne regije, kjer se je odvila tudi prva resnejša razprava o pobudi o ustanovitvi formalne pokrajine Pomurje. Svet bo vladi posredoval pobudo z željo srečati se s predstavniki ministrstva za javno upravo. Svet Pomurske razvojne regije sicer sestavlja 27 županov oz. županj, ti pa so predlog dobrovniškega župana Kardinarja sprejeli z velikim odobravanjem.

Od vseh 27 županov, pa jasne podpore takšnemu predlogu ni podal župan Občine Odranci, Ivan Markoja, saj po njegovem mnenju narod ne vidi, kaj dobrega bi od tega sploh lahko imeli. “Potrebno bi bilo narediti celovito analizo in predstaviti prednosti, pa tudi slabosti,” je bilo moč slišati. Že sicer pa se zaostanek večine pomurskih občin kljub velikim projektom povečuje.

Ustava sicer dopušča ustanovitev pokrajin, razlike med razvitimi in manj razvitimi deli države pa velja zmanjšati, so se strinjali župani. Predlog je tako bil deležen podpore vsaj na simbolni ravni, a je več občin izrazilo pomisleke glede izvedljivosti, saj s strani države zaenkrat ni bilo konkretnih premikov. Kot je ocenil poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horváth, bi poziv k ustanovitvi pokrajine Pomurje predstavljal dobro spodbudo državi, vendar pa dvomi, da bodo vprašanje uspeli rešiti v aktualnem mandatu. Država sicer o pomurski regionalizaciji mnenja še nima.