Župan Občine Beltinci: “Kot gospodar se je potrebno obnašati čisto drugače kot do sedaj”

V petek, 22. marca so bili gasilci iz Ižakovcev in Beltincev obveščeni, da se potaplja Mlin na Muri. Ta sicer velja za objekt izjemne kulturno-zgodovinske dediščine, ki pa je v minulih letih bil slabo vzdrževan, kar je bil razlog za takšen dogodek. Mlin so s pomočjo dveh avtodvigal in s svojim neumornim delom gasilci rešili, a nov župan Občine Beltinci pravi: “Kot gospodar se je potrebno obnašati čisto drugače kot do sedaj.”
Sprva so mnogi izgubili upanje, da bodo še rešili objekt izjemne kulturno-zgodovinske dediščine, saj so gasilci bili na terenu več kot 12 ur. Gasilci PGD Ižakovci in PGD Beltinci (v pripravnosti so bili tudi pomurski potapljači, ki jim ni bilo potrebno posredovati op.p.) so ves čas črpali vodo in čakali na dvigala, tako da so v večernem času, dobrih 12 ur pozneje, le uspeli s pomočjo dveh dvigal, ki jih v Pomurju ni, uspešno dvigniti mlin iz obeh strani.

“V preteklih dneh sem se že večkrat zahvalil in se zahvaljujem tudi sedaj vsem, ki so požrtvovalno priskočili na pomoč. Mlin je bil spravljen v funkcijo in bo prenovljen. To seveda ne pomeni, da se bo to zgodilo takoj sedaj v celoti. Prenovo bo potrebno izvesti v večih etapah. V prvi fazi ga je potrebno sanirati do te mere, da se takšni dogodki več ne bi ponovili. V prvi fazi ga je torej potrebno na tistih mestih, kjer je prišlo do vdorov vode, zakrpati. S strani enega izmed strokovnjakov sem prejel zanimivo idejo kako mlin sanirati, tako, da bomo s slednjim tudi v bodoče v stiku,” je na 4. redni seji Občine Beltinci dejal župan Marko Virag.

Spomnimo: Da so mlin lahko dejansko dvignili nad gladino vode, pa so potrebovali dve 120-tonski avto dvigali, ki jih v Prekmurju ni. “In tudi to je bil razlog, da je reševanje mlina trajalo ves dan, saj smo avto dvigali morali pripeljati s Štajerske,” je dejal poveljnik PGD Ižakovci, ki je bil hkrati vodja gasilske intervencije. Prvi poskus, ko so mlin skušali rešiti z enim avto dvigalom ni uspel, zato so morali počakati še na drugo. Lokalni podjetnik je posodil tudi dvižno ploščad, tako da so po dobrih 12 urah mlin vendarle uspeli spraviti nad gladino vode. Sledilo je še črpaje vode iz kumpa, s tem pa se je intervencija tudi končala. Toda za gasilce še ni bilo počitka, saj so na kraj tudi po 22. uri prispele sveže gasilske moči, ki so ostale na kraju do sobotnega jutra, kot nam je še zaupal poveljnik Lukač.

“Verjetno bomo stopili v sosednjo Avstrijo, v Cmurek, kjer imajo narejenega nekaj podobnega. Tamkajšnji mlin so oblekli v nekakšno pločevino, vmesne prostore zapolnili z neko maso in zadeva od takrat naprej funkcionira brez težav. Vendar kot pravim, kot gospodar se je potrebno obnašati čisto drugače kot je to bilo do sedaj. To je sedaj bil res grd opomin, a vendar takšen, da se zadevo še da sanirati in zgoda ne udari tako, da ti mlin odnese,” je še dejal župan Marko Virag.