Župan Magyar se je odzval na odstop predsednice KS Petišovci, Nikoline Palnec

Kot smo poročali minuli petek, je z mesta predsednice KS Petišovci dan prej odstopila Nikolina Palnec, po njenih besedah zaradi javne diskreditacije. Na situacijo se je odzval tudi lendavski župan Magyar, katerega odziv objavljamo v celoti.
“Tistega dne (23.11.2020), še preden je bila posneta televizijska izjava predsednice KS, je le ta bila skupaj s predsednikom TD Petišovci na pogovorih pri meni, zaradi čisto druge tematike. Sestanek se je kot običajno odvijal in končal v prijetnem vzdušju.

Novinarka RTV SLO, Cirila Sever, se je istega dne z elektronsko pošto obrnila na Občino Lendava, vendar pa je e-pošto poslala na občinski elektronski naslov po 13 uri, zaradi česar so jo sodelavci šele naslednji dan obravnavali in posredovali meni v vednost – žal prepozno, saj je bila oddaja predvajana že večer prej. Praksa predhodnega sodelovanja z RTV SLO in imenovano novinarko je bila, da me je le ta bodisi poklicala po telefonu, bodisi mi poslala SMS zato, da sva se hitreje in lažje uskladila glede dajanja izjav in informacij. Žal sem že pred dvema tednoma zaznal, da se je dosedanji način komunikacije spremenil in sicer do te mere, da me pri poročanju o zadevi Centra za zaščito in reševanja novinarka ni obvestila niti povabila k podaji izjave.

S strani sodelavcev sem 24.11.2020 bil informiran, da je predsednica KS Petišovci v pogovoru z novinarko dala pet minutno izjavo, vendar pa je ne glede na očitno obširno izjavo gospe Palnec, RTV SLO očitno izrezala večino vsega, razen najbolj “udarnega” in gledalcem najbolj “šokantnega” dela njene izjave.

Kot župan Občine, katere del je tudi KS Petišovci in velika problematika Frackinga ter smradu iz bioplinarne in kompostarne, si vsakodnevno prizadevam za ohranitev našega okolja, zdravja ter dobrobiti vseh prebivalcev. Sprašujem se, od kod in zakaj se mene kot župana na eni, Občino Lendava pa na drugi strani obsoja zaradi tako imenovane diskreditacije predsednice KS Petišovci, ko pa sporne in očitno izrezane izjave nisem dal ne jaz ne Občina, niti nismo montirali, še manj pa objavili tega prispevka. Prispevek je gledala celotna Slovenija, saj sem tudi osebno dobival različne klice, med drugim celo od kolegov županov, ki so bili vzhičeni zaradi v prispevku omenjenega števila rakavih bolnikov.

Ker vse kaže, da je objavljena izjava gospe predsednice bila vzeta iz konteksta celote, je treba v dani situaciji razumeti veliko željo k hitri in učinkoviti rešitvi situacije ter zavarovanju zdravja ljudi ter območja pred nadaljevanjem okoljsko spornih dejavnosti, čeprav tokrat žal nekoliko nerodno.

Nikolina Palnec

Spoštovani krajani Petišovcev,

z delom sem pokazal, da imam posluh za Vas, za izboljšanje kakovosti življenja v vaši KS, to sem dokazal tudi z investicijami, ki jih je v preteklosti bilo zelo malo. To bomo delali tudi v bodoče, kot to napoveduje tudi že dvoletni proračun.

Moj pristop do okoljevarstvenih problemov ni nastopaški, ampak konkretno deloven in akcijski: tudi sam sem se usedel v avto in se zapeljal na kraj, kjer je bil izvor problema ter zadevo reševal na licu mesta (v škornjih in z orodjem). Verjamem, da ste to tudi sami opazili.

Vaša skrb je tudi moja skrb in zato me skrbi za Vas in Vaše zdravje, saj sem tudi sam prebivalec te Lokalne skupnosti in mi je mar. Rešujem pa večinoma v preteklosti storjene ekološke, infrastrukturne, lastninske, gradbene in druge probleme. Verjemite, ni jih malo. Vendar pa imam veliko pozitivne volje, odlične sodelavce, ki sledijo mojemu načinu vodenja in odzivnosti na problematiko Občanov, upam pa, da je tudi veliko občanov, ki vse to vidijo in cenijo.

Razumem skrb predsednice za svoje krajane in jo pri tem podpiram, vendar pa ne želim, da se zaradi takšnih – iz konteksta vzetih nerodnosti, širi “slab” glas o našem kraju, zlasti ne med ranljivimi skupinami in še najmanj v tem času, ko življenja jemlje tudi epidemija.

Zaradi vsega napisanega ni časa za osebne zamere in prizadetost. Skupaj je potrebno delovati za skupno javno dobro in prebroditi te že same po sebi težke čase.
Prihaja Adventni čas, čas ko bi se naj poglobili sami vase, zato da bomo sposobni prerasti zamere in nesporazume do te mere, da se bomo pripravljeni in sposobni pogovoriti ter razumeti.

V upanju, da nam v prihodnje ne bo treba razjasnjevati in opravičevati podobnih dogodkov in okoliščin, vas lepo pozdravljam in Vam želim vse dobro.

Janez Magyar