Župan Magyar in podžupan Kasaš sta se sestala z županom Murskega Središća, Srpakom

Včeraj, okrog 12.00 ure, sta se župan Občine Lendava Janez Magyar in podžupan dr. Mihael Kasaš v mali sejni sobi srečala z županom nam najbližje hrvaške občine, Mursko Središće.
Župan občine Lendava Janez Magyar, podžupan dr. Mihael Kasaš in Đanino Kutnjak, predsednik Zveze hrvaških društev v Sloveniji in predsednik Hrvaškega kulturnega društva Pomurje, so se včerajšnji opoldan v mali sejni sobi sestali z županom Murskega Središća, Draženom Srpakom.

Prisotni so tako včeraj opravili delovni sestanek in se zavezali, da bodo odnose med obema občinama nadgradili in dvignili na višji nivo. Dražen Srpak je ob tem lendavskega župana Magyarja in podžupana Kasaša povabil na delovni sestanek v Mursko Središće, kjer bodo soočili ideje, poglede, morebitne skupne projekte, ter predloge za boljše sodelovanje v prihodnje.

Sestanku v Murskem Središću bodo, kot je napovedal Srpak, prisostvovali tamkajšnji predstavniki gospodarstva, športa, turizma in kulture, poudarek pa želijo, kot je še dejal Srpak, dati na zaščito narave, pri sodelovanju ob morebitnih naravnih nesrečah preko gasilcev in civilne zaščite ter izobraževanju. V načrtu je tudi podpis sporazuma kar se tiče vseh omenjenih področij.

Na koncu sta se oba župana obvezala, da bosta nivo sodelovanja in negovanju medsebojnih odnosov dvignila na najvišji možni nivo. Mesti Lendava in Mursko Središće imata sicer več kot pol stoletno skupno preteklost, saj je mnogo tamkajšnjih prebivalcev v nekdanji skupni državi in tudi po osamosvojitvi obeh držav, bilo zaposlenih v Lendavi, mnogo pa je tudi mešanih zakonov in družin iz obeh strani reke Mure.

Minuli četrtek srečanje z madžarskim namestnikom ministra za inovacije in tehnologijo in parlamentarnim državnim sekretarjem

Včeraj se je župan Lendave Janez Magyar v Budimpešti srečal z madžarskim namestnikom ministra za inovacije in tehnologijo in parlamentarnim državnim sekretarjem iz Nagykanizse.

Péter Cserensnyés je županu predstavil načrtovani vladni program, v sklopu katerega bi lahko povezovanje in sodelovanje med Lendavo in Nagykanizso okrepili predvsem na področju kulture, turizma in kmetijstva. Župan Lendave je na srečanju med drugim prestavil tudi projekt kandidature za Evropsko prestolnico kulture 2025. Sodelovanje obeh mest in partnerstvo pri projektu EPK bo tema pogovora ob obisku državnega sekretarja Cseresnyésa in župana Nagykanizse Sándorja Dénesa v Lendavi.

Župan Janez Magyar se je skupaj z občinskim svetnikom Ivanom Koncutom v Budimpešti sestal tudi s potencialnimi vlagatelji, ki se zanimajo za investicije na področju turizma.