Župan Anton Balažek ovaden

Po tistem, ko so kriminalisti pred petimi meseci v Lendavi opravili hišne preiskave zaradi suma, da je lendavski župan Anton Balažek pri financiranju tamkajšnjega turističnega zavoda zlorabil uradni položaj, so včeraj iz murskosoboškega tožilstva potrdili, da so od policije zoper Balažeka te dni prejeli ovadbo.
Če so po hišnih preiskavah, ki so jih konec maja opravili na petih lokacijah, kriminalisti sprva menili, da je Anton Balažek kot župan protipravno in brez javnega razpisa Turistični zvezi Lendava vabi nakazal okrog 72.000 evrov, so z nadaljnjim zbiranjem informacij ugotovili, da je turistični zvezi priskrbel dodatnih 52 tisočakov evrov in s tem občino domnevno oškodoval za 124.000 evrov, poroča spletni Dnevnik.

Kriminalisti so se za hišne preiskave odločili potem, ko lendavska občinska uprava ni želela sodelovati s policijo, ki je letos spomladi preverjala poslovanje turistične zveze. To vodi predsednik lendavskega odbora SDS in občinski svetnik Janez Somi, še poroča spletni Dnevnik.

Spletni dnevnik še poroča, da je Balažek tako po mnenju policije na podlagi programa pospeševanja razvoja turizma v Lendavi leta 2014 in 2015 v nasprotju z zakonom o javnih financah z najmanj tremi občani sklenil pogodbo o sofinanciranju turistične zveze. Več kot polovico spornega denarja naj bi v turistično zvezo spravil prav s pogodbo, sklenjeno z Janezom Somijem, datirano na dan 10. julij 2015. Na podlagi te pogodbe je turistični zvezi pomagal do 77.000 evrov.

Zadevo bo obravnavalo okrožno tožilstvo v Murski Soboti.