Zmagovalec vzporednih volitev Gibanje Svoboda. Dejan Süč: “Verjamem, da je bila odločitev prava.”

Po podatkih vzporednih volitev, ki jih je opravil Inštitut Mediana, je največ glasov dobilo Gibanje Svoboda s predsednikom Robertom Golobom na čelu, in sicer 35,8 odstotka. Sledi stranka SDS z 22,5 odstotka zbranih glasov. Čez parlamentarni prag bodo po podatkih vzporednih volitev prišle še NSi, SD in Levica.
Volivci so na devetih državnozborskih volitvah v zgodovini samostojne države izbirali novo sestavo državnega zbora. Prvi izidi vzporednega glasovanja so že znani.

Gibanje Svoboda 35,8 odstotka, SDS 22,5 odstotka, NSi 6,8 odstotka, SD, 6,6 odstotka, Levica 4,4 odstotka, LMŠ 3,8 odstotka, Povežimo Slovenijo 3,2 odstotka, SAB 2,9 odstotka, Resni.ca 2,6 odstotka, Naša dežela 1,8 odstotka, Naša prihodnost in Dobra država 1,6 odstotka, Piratska stranka Slovenije 1,6 odstotka, SNS 1,6 odstotka. Gibanje Svoboda bi imelo 42 poslancev. Stranka SDS 26 poslancev. Nova Slovenija bi imela 8 poslancev, pri SD-ju bi bilo 7 poslancev, pri Levica pa 5. LMŠ je tik pod pragom, vendar interval zaupanja dopušča možnost vstopa v parlament.

Kdo bo sestavljal nov državni zbor, pa bo neuradno znano predvidoma okoli 22. ure, saj se utegne glede na višjo volilno udeležbo objava delnih izidov nekoliko zamakniti. Manj kot odstotek glasov so prejele stranke Za ljudstvo Slovenije (0,6 odstotka), DeSUS (0,5 odstotka), Lista Borisa Popoviča – Digitalizirajmo Slovenijo (0,5 odstotka), Domovinska liga (0,2 odstotka).

Dejan Süč: “Verjamem, da je bila odločitev prava.”

“Verjamem, da je bila odločitev prava. Verjamem, da bo temo nadomestila svetloba. Verjamem, da prihaja SvoboDA. Verjamem, da bo za vse nas, neodvisno od naše rasne, verske, spolne ali stranarske pripadnosti, jutri lepši. Hvala vam, prijateljice in prijatelji. Bilo mi je v čast. In kar je najboljše: To je šele začetek,” je zapisal Dejan Süč.