Zlata nit 2020: Lendavski Varis že četrtič v izboru najboljših zaposlovalcev

Če so nekoč podjetja zmagovala zaradi moči vodje, danes zmagujejo zaradi moči organizacije. Tista, ki se zavedajo pomena in spremljajo kakovost odnosov med podjetjem in zaposlenim, so v prednosti in bolje pripravljena – tako za rast kot za krizo. Osebnostna rast in učinkovitost zaposlenih sta neločljivo povezani. Od obeh je enako odvisen uspeh organizacije.
Varis Lendava d.o.o. je lani (2020) že četrtič sodeloval v projektu Zlata nit, to je v izboru najboljših zaposlovalcev. Izbor najboljših zaposlovalcev, ki poteka pod okriljem projekta Zlata nit, je štirinajsti zapored in največji tovrstni v Sloveniji. V projektu je v letu 2020 sodelovalo 59 podjetij iz cele Slovenije. Zlata nit je projekt časopisa Dnevnik. “Zahvaljujoč projektu Zlata nit je Slovenija prva država na svetu, ki sistematično meri kakovost odnosov na delovnem mestu. Z raziskavo smo dokazali, da ima skrb za dobre odnose pozitivne učinke na gospodarski razvoj. Rezultati raziskave o kakovosti odnosa med zaposlenim in organizacijo je namreč ogledalo podjetju: kje dela dobro in kje so njegove rezerve za rast. Merjenje kakovosti tega odnosa se je izkazalo za zelo učinkovito orodje za doseganje poslovne odličnosti,” so zapisali pri Dnevniku.

21 dobrih zgodb – 21 finalistov Zlate niti

Znanih je sedem najuglednejših in najuspešnejših v kategoriji malih, srednje velikih in velikih podjetij. “Na uvrstitev podjetij med sedem finalistov v njihovi kategoriji je vplivalo povprečje rezultatov vprašalnika med zaposlenimi (80 odstotkov) in uspešnosti (20 odstotkov), merjene z indeksom uspešnosti BSX Bisnode,” pojasnjuje mag. Edita Krajnović, vodja metodologije Zlate niti. Na vprašalnik o kakovosti odnosov je odgovorilo 5967 zaposlenih, 1360 (22,8 odstotka) jih je na anketo odgovarjalo v pisni obliki, 4607 (77,2 odstotka) pa elektronsko, prek spleta. Vsa sodelujoča podjetja imajo možnost pridobiti osnovno ali poglobljeno poročilo.

3 × 7 izstopajočih

Finalisti v skupini velikih podjetij so Gen-I (lanski zmagovalec), Atlantic Droga Kolinska, Plastika Skaza (med finaliste se umešča desetič), Krka, Varis Lendava, AMZS in Pomgard. Med srednje velikimi podjetji so med finalisti Zemanta (lanski zmagovalec), XLAB, EKWB, Imperial Brands – Tobačna Ljubljana SMART COM, Saop in Špica International, ki je v izboru že enajstič. Med malimi podjetji pa so se med finalno sedmerico umestila podjetja: Intera (v projekt se vključuje že desetič), Zaposlitveni center Avantus, Lunos, List, Red Orbit (lanski zmagovalec), SAP in Imperial Brands – 3DVA.

“Prejšnji teden smo prejeli obvestilo, da smo se uvrstili med finaliste najuglednejših in najuspešnejših zaposlovalcev v kategoriji velikih podjetij, kar nas je v prvi fazi prijetno presenetilo, hkrati pa nas navdalo s ponosom. Dobili smo potrditev, da delamo dobro in da tudi naši delavci cenijo vložen trud. Gre za dodatno potrditev za naše podjetje (pred kratkim smo prejeli priznanje za »Pomursko podjetje leta« in mednarodno priznanje »Stvaratelji za stoljeća«).

Ta uvrstitev kaže na to, da se v podjetju dobro zavedamo visokega pomena človeškega kapitala in odnosov, ki so bili prioriteta tudi v teh negotovih časih. Namreč, zdi se nam prav neverjetno, da smo kljub bistveno spremenjenim razmeram na trgu dela in poslovanja zaradi korona-krize, uspeli te ovire premagati brez večjih pretresov in uspešno zaključiti leto 2020 ter z enakim zagonom nadaljevati tudi v letu 2021.

Hkrati nam uvrstitev med finaliste najboljših zaposlovalcev daje dodaten zagon, da bomo v prihodnje še boljši. V letu 2021 bomo še več pozornosti namenili tistemu, kar je po našem mnenju najpomembnejše, da smo lahko uspešni – skrbi za naše zaposlene, komuniciranju z njimi,” so sporočili iz podjetja Varis Lendava.

Izbor Zlata nit bo na sporedu 25. marca.