Zipline: Občina Lendava že pridobila gradbeno dovoljenje

Občinski svet je na svoji 10. seji dne 18.12.2019 sprejel Odlok o proračunu Občine Lendava za leto 2020, katerega obvezna priloga je tudi priloga 3, Načrt razvojnih programov. Ker se je pri izvajanju oz. izvrševanju proračuna pokazala potreba po »sledenju« aktivnostim izvajanja programa Sklada za okrevanje, ki je namenjen oživljanju gospodarstva po svetovni pandemiji, je Občina Lendava predlagala vključitev treh novih projektov v Načrt razvojnih programov. Na minuli 14. seji občinskega sveta Občine Lendava so prisotni svetniki za vključitev treh novih projektov, med katerimi je tudi zipline, prižgali zeleno luč.
Občina Lendava se je v mesecu decembru prijavila na razpis LAS, v sklopu katerega bo pristopila k vzpostavitvi atraktivnega projekta “Zip line” Vinarium, s katerim želi razširiti svojo turistično ponudbo, tokrat s ciljno skupino ljubiteljev adrenalina. “Primeri pozitivnih praks iz Bovca, Bohinja in največjega Ziplinea v Evropi, Bleda, potrjujejo upravičenost implementacije projekta tudi v Lendavskih goricah. Atraktivna in sodobna investicija bo zagotovo prispevala k še večji prepoznavnosti in obiskanosti razglednega stolpa Vinarium, večje obiskanosti Lendavskih goric kot turistične in naravne znamenitosti Slovenije, povečala zasedenost turističnih kapacitet v občini in pripomogla k širši prepoznavnosti Občine Lendava,” so zapisali na Občini Lendava.

“Občina Lendava lokacijo stolpa razvija z dodatno ponudbo v neposredni bližini, ki bo bolj pisana na kožo mlajši ciljni skupini, predvsem tistim, ki si želijo adrenalinskih doživetij, s tem pa bi povečali zanimanje za razgledni stolp Vinarium Lendava in širšega območja Lendave. Občina je že pridobila gradbeno dovoljenje za nekaj več kot 500 metrov dolg zipline z dvema jeklenicama. Začetno točko predstavlja lesen štartni stolp, ki bo v neposredni bližini Piramide v Lendavskih goricah, končna točka pa bo v bližini razglednega stolpa. Do konec tega tedna, ko se izteka rok za oddajo, bomo projekt prijavili na LAS razpis in računamo na sofinancerska sredstva v višini okrog 160.000,00 evrov. Ocenjena vrednost projekta pa je okrog 260.000,00 evrov,” so še sporočili iz Občine Lendava.

“Projekt se giba proti zaključku, načrt je izdelan, gradbeno dovoljenje smo že pridobili, z lastniki zemljišč smo se tudi dogovorili in v podpis dali njihova soglasja, da se s projektom strinjajo. Sedaj samo dejansko čakamo na razpis, ki bo objavljen še ta teden, na katerega se bomo vsekakor prijavili in upam da bomo uspešni. Seveda smo tudi v zakup vzeli tudi, da na razpisu morda ne bomo uspešni. Kot smo uvideli, naš projekt ne sovpada z nobenim projektom kakšne druge Občine in prav zaradi tega dejstva sem prepričan, da bomo na razpisu uspešni. Upam, da bodo do jeseni izpolnjeni vsi pogoji in bi se lahko dela dejansko začela. Vemo, kakšna je trenutna epidemiološka situacija, a navkljub vsemu močno upam, da bomo do jeseni pričeli z deli,” je dejal župan Občine Lendava, Janez Magyar.