Zima? Ne. Že jutri vnovične otoplitve

Prava zima? Ne ravno. Že jutri bomo priča novi otoplitvi. Ta sicer ne bo ekstremna, bodo se pa temperature lahko dvignile celo do devetice. Za današnji dan je napovedana možnost snežnih padavin, a snežna odeja najbrž ne bo obilna.
Večje vremenske spremembe nam današnji dan ne bo prinesel, bo pa ta izrazitejša jutri in v dneh, ki so pred nami. Danes je moč pričakovati nekaj snežnih padavin in poledico ter predvsem meglo, zato previdno na cestah. Že sicer pa se bo megla po nižinah lahko zadrževala večji del dneva, nekaj zimskega sonca pa bodo danes deležni le Primorci. Današnje jutro smo izmerili -3, dnevne temperature ene stopinje nad ničlo ne bodo presegle.

In če bodo danes nekaj zimskega sonca deležni le Primorci, ga bomo nekaj deležni tudi Prekmurci. Izza oblakov bo ta pokukal jutri in pojutrišnjem, v nedeljo bodo ga prekrili oblaki, sončni žarki pa nas lahko znova pobožajo v ponedeljek in torek, ko bodo sončnim žarkom primerne tudi temperature. Od petka do vključno nedelje bo vreme krojil tudi jugozahodni veter. Pri tem seveda velja omeniti, da bo za ta čas zelo toplo. Tudi do 15 stopinj Celzija se lahko ogreje v pasu med Belo krajino in Pomurjem.

In kako kaže vremenska slika? Območje visokega zračnega tlaka nad Alpami počasi slabi. Nad zahodnim Sredozemljem je nastalo plitvo ciklonsko območje, ki se počasi pomika proti našim krajem. V nižjih zračnih plasteh se zadržuje vlažen in hladen zrak. Bel božič? Prehod fronte je po današnjih izračunih možen ravno na božični dan, a nam ta predvidoma ne bo prinesel snega do nižin. Belo božično jutro bo tako za večino ostalo le lepa želja.