Židan predlaga mednarodno strokovno konferenco o škodljivosti frackinga

Poslanec SD mag. Dejan Židan je včeraj pozval k organizaciji mednarodnega strokovnega posveta z udeležbo strokovnjakov iz Nemčije, Francije, Bolgarije, Nizozemske, Združenega kraljestva in Irske, da se skupaj z njimi razjasnijo razlogi za prepoved hidravličnega drobljenja (fracking) v mednarodni skupnosti. Židan po seriji poslanskih vprašanj ocenjuje, da se minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec izogiba vprašanju, zakaj ocenjuje, da je Slovenijo okoljsko manj občutljiva ali ogrožena od drugih držav, ki so fracking že prepovedale.
Pri SD so zapisali, da je mag. Dejan Židan doslej vložil štiri poslanska vprašanja ministru za infrastrukturo Jerneju Vrtovcu in dodajajo, da iz odgovorov izhaja, da prihaja do različnih interpretacij o škodljivosti metode pridobivanja zemeljskega plina s pomočjo hidravličnega drobljenja, kot se izvaja v Prekmurju. Zato Židan ministra opozarja, da morajo biti osnova za resne odločitev verodostojne informacije. Ocenjuje, da je dvomov v stališča pristojna ministrstva zelo veliko, zato je zadnji čas, da se te razjasnijo. “Nasprotujem, da nad razpravo o dopustnosti oziroma nedopustnosti hidravličnega drobljenja v Sloveniji visi dvom zavajanj, manipulacij ali prikrivanja informacij,” je zapisal Židan.

Kot so še zapisali pri SD, sta si Židan in Vrtovec izmenjala vrsto dopisov, kjer je Židan argumentiral svoje nasprotovanje uporabi te škodljive in umazane tehnologije v Sloveniji. “Nazadnje sem vam 25. februarja 2021 poslal poslansko vprašanje, kjer sem navajal šest strani virov iz literature, zakaj in kje je fracking prepovedan. Pričakoval sem, da se boste do virov opredelili in jasno zapisali, na podlagi katerih dokumentov temeljijo vaše trditve, ki so drugačne od nam dostopnih informacij. Namesto tega pa v svojem dopisu 4. marca 2021 zapišete, da gre pri državah, ki jih navajamo kot primer prepovedi hidravličnega lomljenja, za očitno sprenevedanje,” je zapisal. Židan je zato ministra za infrastrukturo spomnil, kako je s prepovedjo frackinga v drugih državah.

Spomnimo: Opozicija je doslej že trikrat vložila predlog novele zakona o rudarstvu, ki bi prepovedala fracking, a večina v Državnem zboru predloga doslej ni podprla. “Razmerje moči je bilo ves čas pol-pol, verjetno tudi zato, ker je vlada obljubljala svoj predlog. Žal predlog, ki je bil v javni obravnavi, frackinga ne prepoveduje, ampak ga pod določenimi pogoji dopušča,” ocenjuje Židan. Kot je znano, je Ministrstvo za infrastrukturo v svojem predlogu z razlikovanjem med obsežnimi in neobsežnim hidravličnim lomljenjem predvidilo dopustnost frackinga pod določenimi pogoji. Okoljevarstveniki so do predlagane rešitve kritični, saj po njihovem prepričanju pušča odprta vrata za hidravlično lomljenje v Petišovcih, medtem ko naj bi bila edina prava pot popolna prepoved frackinga na celotnem ozemlju Slovenije, so še zapisali pri SD.