Že kmalu višja minimalna plača?

Ministrica za delo je napovedala, da se bo minimalna plača prihodnje leto dvignila nad prag tveganja revščine. Poleg tega naj bi se dvignila tudi denarna socialna pomoč za samske. Žalostno, a resnično: Dve tretjini zaposlenih ima plačo, ki ne presega povprečne.
Ministrica za delo Anja Kopač Mrak je včeraj napovedala, da se bo v letu 2018 minimalna plača dvignila nad prag tveganja revščine. Poleg tega bo kmalu predstavljen predlog, po katerem naj bi samski prejeli višjo denarno socialno pomoč. “V bogati družbi, kar Slovenija je, se ne bi smeli sprijazniti s tem, da nekateri med nami živijo v revščini,” je dejala izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak na včerajšnjem odprtju kongresa slovenskih humanitarnih organizacij v Ljubljani.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je poudarila, da sistem države blaginje brez humanitarnih organizacij ne more delovati. Država pa mora zagotavljati sistemske pogoje za preprečevanje revščine in socialne izključenosti ter delovanje humanitarnih organizacij, je dodala.

Stopnja tveganja revščine v Sloveniji je bila po zadnjih podatkih, ki se nanašajo na leto 2016, 13,9-odstotna, kar je 0,4 odstotne točke manj kot leto prej. Zmanjšala se je tudi stopnja tveganja socialne izključenosti, ki je lani znašala 18,4 odstotka. Kljub izboljšanju pa so rezultati slabši pri samskih osebah in pri starejših, je opozorila ministrica. Minimalna neto plača znaša 614 evrov, povprečna pa 1050 evrov.