Že imate detektor ogljikovega monoksida? Čas za nabavo se izteka!

Tihemu ubijalcu, ki pri nas na leto ubije do dvajset ljudi, lahko sedaj končno date glas. Čez dobrih deset dni bo namreč za vse, ki imate v svojem domu kurilno napravo obvezno, da v prostor namestite detektor, ki bo takoj, ko bo zaznal ogljikov monoksid, začel piskati.

Javljalnik prisotnosti ogljikovega monoksida, ali z drugo besedo tihega ubijalca (ogljikov monoksid je namreč brez vonja, okusa in barve), bo za vse, ki si lastite kurilno napravo, od novega leta naprej, obvezen. Javljalnik je naprava, ki vas bo s piskom opozorila na uhajanje plina, kar naj bi precej zmanjšalo število zastrupitev in zadušitev, ki jih je pri nas na letni ravni do dvajset.

Kadar se namešča javljalnik ogljikovega monoksida v prostor s kurilno napravo, ga je priporočljivo namestiti od 1 do 3 metre od naprave na stropu, če ga pa nameščamo v spalnico, je pa javljalnik priporočljivo namestiti v višino glave. Vgradnja naprave bo torej obvezna, nadzor pa v pravilniku (še) ni opredeljen. Po nekaterih podatkih naj bi ga izvajala dimnikarska služba.

Bodo pa nadzor v prvem obdobju izvajale inšpekcijske službe, ki pa so zaenkrat močno kadrovsko podhranjene. Ti na leto opravijo zgolj nekaj več kot 2 odstotka nadzorov. Inšpektorji bodo šli samo v tiste objekte, kjer je več kot 30 stanovanj, v manjše objekte pa gredo le na podlagi prijav. Zaradi javljalnika pa seveda ne bo manj le smrtnih žrtev, temveč tudi požarov v kurilnicah, saj je ogljikov monoksid vnetljiv.