Združitev Prekmurja z matičnim narodom: Osrednja regijska prireditev letos v Črenšovcih

Letos se bo osrednja regijska prireditev, s katero bodo obeležili državni praznik združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, odvila v Črenšovcih. Ta se bo odvila na predvečer praznika, v četrtek, 16. avgusta, ob 20. uri v Parku spominov v Črenšovcih.
Osrednja regijska prireditev ob državnem prazniku združitve Prekmurja z matičnim narodom se bo letos odvila v Črenšovcih, slavnostni govornik pa bo predsednik Republike Slovenije, Borut Pahor. Organizator tega pomembnega dogodka bo Občina Črenšovci, v sodelovanju s tamkajšnjim Kulturno-turističnim društvom in Prekmurskim društvom generala Maistra Črenšovci. Ime omenjene osrednje regijske prireditve bo “Spominčice.”

Na prireditvi bodo odkrili kip Jožefa Godine, ki je bil Maistrov borec, duhovnik in urednik, ob 99-letnici združitve pa bodo v Črenšovcih pripravili še druge domoljubne aktivnosti in prireditve. Pri tem velja omeniti še, da bo tudi letos potekala akcija “Küpin in izobejsim slovensko zastavo.” Gre za akcijo, v kateri promovirajo nakup in izobešanje slovenske zastave. Predsednik republike bo tudi letos slovesno položil venec pred spomenik Jožefu Kleklu starejšemu. To bo pred osrednjo prireditvijo v četrtek, 16. avgusta, ob 19. uri, ob tem pa bodo še na občini podelili priznanja zlatim maturantom iz občine, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi predstavitev programa garde Slovenske vojske, ki bo v Parku spominov ob 19.40.

Ob slovesnosti bo predstavljen še zbornik o obeleževanju državnega praznika združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v občini, predstavili pa bodo tudi film, ki so ga naredili na OŠ Franceta Prešerna Črenšovci o kolesarjenju ob branikih slovenstva v občini. V črenšovci sicer ta praznik obeležujejo že od leta 2007.