ZD Lendava: Novo reševalno vozilo bo za slabih 146 tisočakov dobavilo podjetje Medicop

Občina Lendava se je skupaj z ostalimi občinami – soustanoviteljicami Zdravstvenega doma Lendava julija letos prijavila na razpis za sofinanciranje nujnega reševalnega vozila. Prijava je bila uspešna, javno naročilo uspešno izvedeno, novo reševalno vozilo pa bo za slabih 146 tisočakov dobavilo murskosoboško podjetje Medicop.
Ministrstvo za zdravje RS je ta zadnji julijski teden sporočilo, da bo sofinanciralo novo reševalno vozilo v višini 73.350,00 evrov, preostala sredstva do nabavne vrednosti, ki znaša 145.561,42 evrov, pa bo zagotovil Zdravstveni dom Lendava. “Direktorica javnega zavoda Zdravstveni dom Lendava Olga Požgai Horvat je razumela posebne razmere, v katerih so se občine iz Upravne enote Lendava znašle zaradi COVID-19 (izpad proračunskih prihodkov in nenačrtovani stroški) in zato bo Zdravstveni dom Lendava prevzel preostali znesek za nabavo reševalnega vozila,” so sporočili iz Občine Lendava.

Občina je objavila javno naročilo, to je bilo uspešno, na slednje pa se je prijavil zgolj en ponudnik in sicer (pričakovano) murskosoboško podjetje Medicop. Komisija seveda pretirano težkega dela pri izbiri ni imela, podjetje pa bo zdravstvenemu domu Lendava dobavilo sodobno reševalno vozilo CitySaver. Gre za nujna reševalna vozila tipa B, ki slovijo po udobnosti in optimiziranem prostoru za prevoz do pet bolnikov, kar omogoča praktičnost in prilagodljivost.

V letu 2019 opravili 514 nujnih intervencij

V letu 2019 je služba nujne medicinske pomoči opravila 514 nujnih intervencij z reanimobilom z zdravnikom, s povprečnim dostopnim časom 13,48 minute. Skupaj z zasebniki s koncesijo zagotavlja Zdravstveni dom Lendava zdravstveno varstvo za približno 22.448 prebivalcev (podatek za leto 2018) sedmih občin. Območje se razprostira na 256 km2 površine, na kvadratnem kilometru živi približno 90 prebivalcev, v 41 naseljih.