Zbor krajanov v Kamovcih: Razpisane bodo nadomestne volitve, odcepitve KS ne bo

Včerajšnji pozni popoldan se je v dvorani vaškega doma v Kamovcih odvil zbor krajanov, na katerem se je bilo potrebno odločiti kako naprej. Krajevno skupnost (KS) Genterovci – Kamovci sestavljajo trije predstavniki Genterovcev in dva predstavnika iz Kamovcev, katera pa na minulih lokalnih volitvah nista bila izvoljena.
KS Genterovci – Kamovci sestavljata dve naselji in sicer Genterovci (volilna enota 1) ter nekoliko manjše sosednje naselje Kamovci (volilna enota 2). Svet omenjene krajevne skupnosti sestavljene iz dveh naselij sestavlja pet članov: Trije iz Genterovcev in dva iz Kamovcev. Po tem, ko so v Genterovcih uspešno izvedli volitve ter imenovali svoje predstavnike v svet KS, pa tega ne gre trditi za Kamovce. Ti namreč svojih predstavnikov niso mogli izvoliti ne v prvo in ne v drugo, saj interesentov ni bilo.

Ravno zaradi tega razloga je župan Občine Lendava Janez Magyar za včerajšnji pozni popoldan sklical zbor krajanov naselja Kamovci, na katerem so bili prisotni tudi člani sveta KS iz Genterovcev ter predsednica Alenka Pisnjak. Na zboru krajanov sta tako župan Magyar kakor Jasna Bračič Szabo, občinska pravnica, prisotnim predstavila dve možnosti: Izvedbo ponovnih in uspešnih nadomestnih volitev ali odcepitev in ustanovitev nove KS.

Gre v tretje rado?

Če je verjeti staremu in vsem dobro poznanemu reku, da v tretje gre rado, bo krajanom Kamovcev tokrat morda le uspelo. Da želijo še naprej biti del KS Genterovci – Kamovci se je z dvigom rok odločilo vseh 25 prisotnih krajanov, kar pomeni, da so možnosti za ustanovitev nove KS praktično nične. Takšna odločitev bi sicer s seboj potegnila vrsto sprememb: Zbiranje podpisov, spremembo statuta Občine, ustanovitev sveta KS s predsednikom, … Da Kamovčane še naprej želijo ob sebi, so potrdili tudi prisotni člani sveta KS iz Genterovcev s predsednico na čelu.

Sedaj torej sledi ponovitev celotne procedure za omenjeno KS, torej vlaganje kandidatur in podobno, nadomestne volitve pa bi se lahko izvedle čez dober mesec ali mesec in pol. Trenutno delovanje KS je torej moteno, vsi pa upajo, da bo ustrezna rešitev dosežena že zelo kmalu.