Zavarovalnica Triglav v okviru novoletne akcije podprla nakup dveh defibrilatorjev in novega gasilskega vozila

Vsak dan doživi srčni infarkt več kot ducat Slovencev. Bolezni srca in ožilja, med katere sodi tudi srčna kap, pa so vsako leto najpogostejši vzrok smrti. S takojšnjim oživljanjem bi lahko na letni ravni preprečili nekaj sto smrti. V želji povečati možnosti preživetja prebivalcev in obiskovalcev  Pomurja v takšnih primerih je murskosoboška območna enota Zavarovalnice Triglav podprla nakup dveh defibrilatorjev. Z njimi bodo opremili Občino Cankova in podjetje Aluvar, na pomoč pa so v največji slovenski zavarovalnici priskočili še Gasilski zvezi Občine Kuzma, kjer bodo lahko odslej še učinkoviteje posredovali z novim gasilskim vozilom.
Lokalnim skupnostim, tukajšnjim prebivalcem in tistim, ki v ta del Slovenije pridejo le na obisk, želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca. Vse z namenom varnejše prihodnosti za vse generacije. V sklopu naše akcije Za boljši jutri smo zato tudi letos v murskosoboški območni enoti zavarovalnice v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi podprli nakup dveh defibrilatorjev, hkrati pa že tradicionalno pomagamo tudi gasilcem,je o namenu letošnje novoletne preventivne akcije povedal Sandi Štefan Flisar, direktor Območne enote Murska Sobota Zavarovalnice Triglav.

Šteje vsaka sekunda

V trenutku, ko pride do zastoja srca in šteje vsaka minuta, je vsak kilometer, ki ga moramo opraviti do nujne medicinske pomoči, preveč. Za prebivalce vasi Topolovci tako nov defibrilator, ki stoji na pročelju tamkajšnjega vaškega doma, pomeni bistveno večjo možnost za preživetje v primeru srčnega zastoja. “Kot župan si vseskozi prizadevam, da bi defibrilatorje namestili v vsa naselja naše občine, vas Topolovci pa je tako še zadnjo naselje, ki bo dobilo defibrilator, za kar sem zelo hvaležen,” je povedal župan Občine Cankova Danilo Kacijan. Na velik pomen nove pridobitve opozarjajo tudi v podjetju Aluvar, kjer bodo defibrilator namestili na zunanji strani delavnice podjetja, da ga bodo lahko po potrebi poleg tamkajšnjih zaposlenih uporabljali tudi ostali krajani in obiskovalci Gančanov.

Na(d) požare z novim gasilskim vozilom

Bolj učinkovito pa bodo lahko odslej posredovali tudi v Gasilski zvezi Občine Kuzma, ki skrbi za požarno varnost na območju vasi Trdkova, Matjaševci, Dolič, Kuzma in Gornji Slaveči. Ker je bilo njihovo staro gasilsko vozilo dotrajano, trenutna narava požarov pa jih vodi k nadgradnji opremljenosti gasilske cisterne, so se odločili za novo sodobno gasilsko vozilo. “Pridobitev – vozilo GVC-2 – bo pomembna za celotno lokalno skupnost, območje Goričkega in navsezadnje za slehernega posameznika na tem območju,” je o novem vozilu povedal predsednik GZ Kuzma, Slavko Krpič.

Z novoletno akcijo že več kot 20 defibrilatorjev

Območna enota Murska Sobota je tudi v preteklih letih novoletne preventivne akcije finančna sredstva namenila za nakup javno dostopnih defibrilatorjev. Lani za dve prostovoljni gasilski društvi –  Bodonci in Čepinci ter Krajevno skupnost Mala Nedelja. Pred tem pa še za prostovoljna gasilska društva Kokoriči, Mlajtinci – Lukačevci in Dolnja Bistrica, Prostovoljni gasilski društvi Pristava in Krašči ter podjetje Paradajz, krajevni skupnosti Lemerje in Križevci, PGD Moravci, občine Cankova, Veržej, Šalovci, Turnišče, Ljutomer, Črenšovci in Dobrovnik, z defibrilatorjema sta s pomočjo največje slovenske zavarovalnice opremljena še dva priljubljena turistična kraja v Prekmurju, in sicer Moravske Toplice in Banovci.

Za boljši jutri – osem let in več kot 200 projektov

Novoletna preventivna akcija Za boljši jutri pod okriljem Triglava poteka že osmo leto zapored. V zadnjih sedmih letih je Zavarovalnica Triglav prek te akcije podprla več kot 180 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bo letos še 25. Skupaj torej več kot 200. V preteklih letih je sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnih in EKG-aparatov ter ostalih življenjsko pomembnih medicinskih pripomočkov in podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter pomagala številnim gasilskim društvom po državi.