Zavarovalnica Triglav v okviru novoletne akcije podarila sredstva za nakup treh defibrilatorjev

V Sloveniji vsak dan srčni zastoj doživijo štirje ljudje. V želji povečati možnosti preživetja prebivalcev in obiskovalcev Prekmurja ob zastoju srca je murskosoboška območna enota Zavarovalnice Triglav podprla nakup treh defibrilatorjev. Z njimi bodo opremili dve prostovoljni gasilski društvi v Prekmurju in domače podjetje, ki ga obiskuje tudi veliko turistov.
Zavarovalnica Triglav del svojih sredstev že peto leto zapored preusmerja v podporo različnim preventivnim projektom. Letos je med skoraj 30 projekti podprla tudi nakup defibrilatorjev, med katerimi je po enega namenila Prostovoljnima gasilskima društvoma Pristava in Krašči ter podjetju Paradajz.

Lokalnim skupnostim želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca. Vodilo in poslanstvo Zavarovalnice Triglav je namreč ustvarjanje varnejše prihodnosti. Za vse generacije. Zato smo tudi letos v murskosoboški območni enoti zavarovalnice v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi podprli nakup treh defibrilatorjev,” je ob slavnostni predaji sredstev povedal Sandi Štefan Flisar, direktor Območne enote Murska Sobota Zavarovalnice Triglav.

Defibrilator za dve gasilski skupnosti in Luštno domačijo

Vasi, ki ju pokrivata oziroma za katere skrbita PGD Pristava in PGD Krašči, so od Splošne bolnišnice Murska Sobota oddaljeni več kot 30 kilometrov. Za prebivalce vasi v občini Cankova in Ljutomer defibrilatorja, ki so ju namestili na Gasilsko-vaškem domu v Kraščih oziroma v Pristavi, tako pomenita bistveno večjo možnost za preživetje v primeru srčnega zastoja. “Pobudnik nakupa defibrilatorja je bil naš podpredsednik Darijan Marič, ki je med drugim tudi zdravstveni delavec. V naši vasi in bližnji okolici smo namreč od nujne medicinske pomoči oddaljeni minimalno 25 minut in vemo, da je to lahko usodno za bolnika, če ne izvajamo prve pomoči. V PGD Krašči se zavedamo pomena zgodnje uporabe defibrilatorja pri oživljanju, kar pomeni večjo možnost preživetja ter hitrejše okrevanje v primeru oživljanja,” je ob predaji poudaril Matej Bertalanič, predsednik PGD Krašči.

Že dlje časa so si za nakup defibrilatorja prizadevali tudi v PGD Pristava, kjer so imele v preteklih letih prednost nekatere druge (večje) investicije: “Defibrilator bo vsem na voljo 24 ur na dan na fasadi Gasilsko-vaškega doma v centru vasi in neposredni bližini športnega centra,” je s ponosom povedal predsednik PGD Pristava Herman Bogdan.

Na velik pomen nove pridobitve pa opozarjajo v znanem prekmurskem podjetju za pridelavo paradižnikov Paradajz. “Izredno zadovoljni smo, da lahko v sklopu naše nove Luštne domačije našim obiskovalcem, poleg dobrega počutja, zagotavljamo kar najboljšo varnost. Defibrilator je zagotovo ena izmed tistih naprav, ki je lahko v določenih trenutkih ključnega pomena.”

Peto leto akcije Za boljši jutri

Novoletna preventivna akcija Za boljši jutri poteka že peto leto zapored. V zadnjih štirih letih so v Triglavu skozi akcijo podprli skoraj 100 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bodo letos še skoraj 30. V preteklih letih so pomagali številnim gasilskim društvom po državi, sofinancirali nakup defibrilatorjev in različnih kompleksnih medicinskih aparatov ter podprli številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, razvoja in varnosti otrok ter poplavne in prometne varnosti.

Območna enota Murska Sobota je tudi v preteklih letih novoletne preventivne akcije finančna sredstva namenila za nakup javno dostopnih defibrilatorjev. Lani za krajevni skupnosti Lemerje in Križevci, občino Veržej in PGD Moravci, pred tem pa za občine Cankova in Šalovci, Turnišče, Ljutomer, Črenšovci in Dobrovnik, z defibrilatorjema sta s pomočjo največje slovenske zavarovalnice opremljena še dva priljubljena turistična kraja v Prekmurju, in sicer Moravske Toplice in Banovci.