Zavarovalnica Triglav širi mrežo defibrilatorjev v Prekmurju

Štirje ljudje, štiri ogrožena življenja. Takšna je zaskrbljujoča slovenska statistika, ko gre za število srčnih zastojev v enem dnevu. V želji povečati možnosti preživetja prebivalcev in obiskovalcev Prekmurja v takšnih primerih je murskosoboška območna enota Zavarovalnice Triglav podprla nakup treh defibrilatorjev. Z njimi so opremili tri prostovoljna gasilska društva v Prekmurju, in sicer Prostovoljna gasilska društva Kokoriči, Mlajtinci – Lukačevci in Dolnja Bistrica.
“Lokalnim skupnostim želimo omogočiti kar najboljšo oskrbo za pravočasno prepoznavanje in reševanje zdravstvenih težav ter povečati možnosti preživetja ob zastoju srca. Vse z namenom varnejše prihodnosti za vse generacije. Zato smo tudi letos v murskosoboški območni enoti zavarovalnice v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi podprli nakup treh defibrilatorjev,” je povedal Sandi Štefan Flisar, direktor Območne enote Murska Sobota Zavarovalnice Triglav.

Šteje vsaka sekunda

Vasi, ki ju pokrivata oziroma za katere skrbita PGD Kokoriči in PGD Mlajtinci – Lukačevci, so od Splošne bolnišnice Murska Sobota oddaljeni skoraj 20 kilometrov, v primeru društva Dolnja Bistrica pa je ta razdalja še skoraj enkrat večja. Za tamkajšnje prebivalce tako defibrilatorji pomenijo bistveno večjo možnost za preživetje v primeru srčnega zastoja.

“Na pobudo PGD Kokoriči smo s pomočjo Zavarovalnice Triglav na gasilski dom v Kokoričih namestili nov defibrilator, saj stari ni več deloval, s tem pa poskrbeli tudi za varnost naših prebivalcev,” je povedal župan Občine Križevci, mag. Branko Belec.

Na velik pomen nove pridobitve opozarjajo tudi v Občini Črenšovci, kjer so defibrilator namestili na vaško gasilski dom na Dolnji Bistrici. “Podpora največje slovenske zavarovalnice pri nakupu tega dragocenega aparata pomembno povečuje učinkovitost pri reševanju življenja ljudi. Še posebej je to pomembno v naših krajih, ki so od zdravstvenih ustanov oddaljeni več kilometrov in se do prihoda zdravniške pomoči človeku lahko nudi laična prva pomoč z uporabo defibrilatorja,” je povedala Vera Markoja, županja Občine Črenšovci.

V akciji Za boljši jutri, podprli že 160 projektov

V zadnjih petih letih je Zavarovalnica Triglav pod okriljem akcije Za boljši jutri podprla skoraj 130 preventivnih projektov po vsej Sloveniji, medtem ko jih bo letos še nekaj manj kot 30. V preteklih letih je pomagala številnim gasilskim društvom po državi, sofinancirala nakup defibrilatorjev, ultrazvočnega aparata in EKG-aparata ter podprla številne druge projekte na področju zdravstva, civilne zaščite, poplavne in prometne varnosti ter razvoja in varnosti otrok.

Območna enota Murska Sobota je tudi v preteklih letih novoletne preventivne akcije finančna sredstva namenila za nakup javno dostopnih defibrilatorjev. Lani za Prostovoljni gasilski društvi Pristava in Krašči ter podjetje Paradajz, pred tem pa za krajevni skupnosti Lemerje in Križevci, občino Veržej in PGD Moravci, občine Cankova in Šalovci, Turnišče, Ljutomer, Črenšovci in Dobrovnik, z defibrilatorjema sta s pomočjo največje slovenske zavarovalnice opremljena še dva priljubljena turistična kraja v Prekmurju, in sicer Moravske Toplice in Banovci.