Zaustavitev javnega življenja med 1. in 12. aprilom

Vlada Republike Slovenije se je včeraj na Brdu pri Kranju sestala na 67. redni seji, kjer so člani vlade razpravljali o ukrepih za zamejitev širjenja bolezni Covid-19. Vlada je tako med drugim obravnavala predlog strokovne skupine o 11 dni dolgem zaprtju države in ga potrdila.
“Če krivulje ne bomo obrnili navzdol, bomo imeli katastrofo,” opozarjajo infektologi, strokovna skupina pa je jasna, da “druge možnosti kot hitro ukrepanje, ni.” Vlada je tako sledila predlogu strokovne skupine in sprejela zaprtje države od 1. do vključno 11. aprila. Janez Janša je na včerajšnji tiskovni konferenci dejal, da je zaustavitev javnega življenja vezana na relativno kratko obdobje in dodal, da se zavedamo, da Slovenija tudi po 12. aprilu ne bo brez virusa. “12. aprila se bo ponovno začel uporabljati semafor sproščanja ali zaostrovanja ukrepov, katerega uporaba se sedaj začasno prekine. Po potrebi bo semafor dopolnjen, bo pa v veliki meri takšen kot je, tako da je življenje tudi kar se tiče ukrepov po 12. aprilu, predvidljivo,” je navedel predsednik vlade Janez Janša.

“V to gremo na podlagi številk. Vemo, da bo povzročilo veliko težav,” je dejal Mario Fafangel, predstojnik Centra za nalezljive bolezni. Strokovnjaki so mnenja, da si bomo z zaprtjem države kupili čas za cepljenje, vse bolj pa se širi angleška različica virusa. “Želimo, da je zadeva kar se da temeljita, vendar kratkotrajna,” pa je dejala infektologinja Bojana Beović. Kot je še bilo moč slišati, bo, praviloma, angleška različica izpodrinila naš dosedanji sev. Minister za zdravje ocenjuje, da se bo do poletja cepilo dovolj ljudi, da bi se življenje lahko vrnilo v bolj normalne tirnice. Učinki tokratnega zaprtja države se bodo poznali šele okrog polovice meseca aprila. Minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek je sicer zahtevo po strogem zaostrovanju ukrepov zavrnil, saj ta verjame, da če “ne dosežemo prej konsenza, ne bo imel učinkov, ki jih pričakujemo.”

Zapora javnega življenja

Življenje v naši državi bo tako v prvih enajstih dneh v naši državi ustavljeno. Šolanje, z izjemo otrok s posebnimi potrebami bo spet potekalo na daljavo, prav tako delo z izjemo nujnih služb. Odprte bodo le najnujnejše trgovine in lekarne. Zaprtje države bo torej trajalo šest delovnih dni, en prazničen dan in dva konca tedna. Po tem obdobju sledijo ukrepi po vladnem semaforju, ki ga bodo še dopolnili. Vrnitev v šole bo znova 12.4., vrtci in prva triada morajo poskrbeti za nujno varstvo otrok, ki imajo starše zaposlene v kritični infrastrukturi.

Odprte torej ostajajo lekarne, bencinski servisi, banke, dimnikarske storitve, pošta, servisne delavnice, gradbena dela kjer ni stika s potrošniki, prevzem hrane in druge storitve. Ob testiranju zaposlenih bodo lahko odprte tudi živilske prodajalne, vrtnarije, drevesnice, tržnice, tehnične in kmetijske trgovine, trafike ter individualne terapevtske in svetovalne storitve. Zapirajo se tudi muzeji in galerije, enako je s cerkvenimi bogoslužji. Za vse, ki lahko delajo od doma velja poziv, da to storijo, ali pa koristijo dopust. Za izjeme bo potrebno potrdilo delodajalca, da je prisotnost na delovnem mestu nujna. Od doma bo delala tudi javna uprava. Zaprta bodo smučišča, avtošole, ustavljeni bodo tehnični pregledi, javni promet bo funkcioniral po prazničnem voznem redu.

Gibanje bo omejeno na regije, prepovedano bo druženje (izjema bo le velikonočna nedelja, kjer bo dovoljeno druženje ljudi iz dveh gospodinjstev, rekreirali se bomo lahko le sami ali z družinskimi člani, na prostem bodo znova obvezne tudi zaščitne maske.

Od danes naprej potovanje v rdeče države več ni dovoljeno potovati

V Odloku o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19 so črtane dosedanje možnosti prehoda meje izven kontrolnih točk, možnost predčasne prekinitve karantene, vse izjeme prehoda meje brez testa, razen transporta, dostave, tranzita, diplomatov in šolarjev do 13 let, ter vse izjeme prehoda meje s sedemdnevnim testom, razen dnevnih delovnih migrantov, šolarjev nad 13 let, oseb, ki šolarje prevažajo, in dvolastnikov. Test PCR se prizna samo, če je opravljen v državah članicah EU ali schengenskega območja.

Na notranjih mejah z Madžarsko, Avstrijo in Italijo je Republiko Slovenijo mogoče vstopati le na kontrolnih točkah. Prestop državne meje izven kontrolnih točk ni dovoljen, razen za dvolastnike med opravljanjem gozdarskih, kmetijskih ali poljedelskih del. Kontrolne točke so nespremenjene, prav tako njihov delovni čas.

Za tri splošne izjeme za prehod meje ni sprememb. Še vedno velja, da se osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Republiko Slovenijo predloži:

  1. negativni rezultat testa PCR na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa in je opravljen v državi članici EU ali državi članici schengenskega območja,
  2. potrdilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 21 dni, vendar ni starejši od šest mesecev ali potrdilo zdravnika, da je prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev ali
  3. dokazilo o cepljenju zoper COVID-19, s katerim dokazuje, da je od prejema drugega odmerka cepiva proizvajalca Biontech/Pfizer preteklo najmanj sedem dni ali proizvajalca Moderna najmanj 14 dni, oziroma od prejema prvega odmerka cepiva proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni.

Potrdilo o testiranju in potrdilo zdravnika iz 2. točke se upošteva, če je bilo izdano v državah članicah EU oziroma državah članicah schengenskega območja.

Za osebe s prebivališčem v Republiki Sloveniji so prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu, razen za izjeme. To sta dve splošni izjemi (prebolevniki in cepljeni) in vse posebne izjeme. Šolarji in osebe, ki jih prevažajo, izjeme ne morejo uveljavljati, če je šola zaprta oziroma če se šolanje ne izvaja. Te osebe morajo ob izstopu iz države predložiti enaka dokazila, kot se v skladu s tem odlokom zahtevajo ob vstopu v državo. Desetdnevne karantene ni več mogoče predčasno prekiniti.