Zato Občina Turnišče ni prispevala za novo reševalno vozilo

Minuli petek smo poročali o novem reševalnem vozilu lendavskega zdravstvenega doma, ki bo pomembno vplival na nudenje nujne medicinske pomoči na območju, ki ga s svojimi zdravstvenimi storitvami pokriva prav lendavski zdravstveni dom. V članku smo omenili, da Občina Turnišče za novo in sodobno reševalno vozilo ni prispevala, a nam je, še preden smo ji uspeli zastaviti vprašanje, preko elektronske pošte odgovor podala tamkajšnja županja, mag. Vesna Jerala Zver.
Kot smo že poročali minuli petek, lendavski reševalci svoje delo odslej opravljajo v novem, 197 tisočakov vrednem reševalnem vozilu, v katerem je medicinskemu osebju na voljo sodobna medicinska oprema. Za novo reševalno vozilo so prispevale vse občine ustanoviteljice, zanj pa svojega prispevka ni namenila Občina Turnišče. Da bi lahko čim bolje prikazali celotno zgodbo in vzroke za takšno odločitev, nam je o predmetni zadevi pisala tudi županja občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver, ki pojasnjuje takšno odločitev.

“Občina Turnišče je v letih 2017 in 2018 namenila več kot 50.000 evrov za sanacijo zdravstvene postaje (ZP) Turnišče. Zamenjana so bila okna in vhodna vrata, trenutno pa se sanirajo sanitarije in vhod. Sama ZP Turnišče v minulih 35 letih še ni bila obnovljena. Ob potrjevanju gospe direktorice zdravstvenega doma (ZD) Lendava, Olge Požgai Horvat, je ta zagotovila, da bo ZD Lendava v letu 2017 investiral približno 30.000 evrov v premično opremo ZP Turnišče. Žal dana obljuba ni bila realizirana,” uvodoma zapiše županja občine Turnišče, mag. Vesna Jerala Zver.

Naloga Občin je, zapiše Jerala Zverova, da kot soustanoviteljice ZD Lendava poskrbijo za prostore, opremo in kadre pa mora zagotavljati ZD Lendava. “Pod premično opremo spadajo tudi reševalna vozila,” doda ter nadaljuje, da se oprema “financira iz sredstev zavarovalnice, ministrstva in “prostovoljnih” prispevkov ustanoviteljic in donatorjev.”

“Vnaprej nam je bila določena višina prostovoljnega prispevka”

“Na zasedanju občinskega sveta Občine Turnišče smo se o tem pogovarjali, zmotilo pa nas je to, da nam nekdo v naprej določa višino prostovoljnega prispevka -donacije ter sama cena vozila, ki je bila v različnih dokumentih ZD Lendava različna in glede na podobna vozila previsoka. (Primerjali smo cene vozil po Javnih razpisih po Sloveniji in tujini)

Sam javni zavod je imel presežek sredstev pri poslovanju, obenem pa bi moral nakupe vozil financirati iz lastne amortizacije ter iz sredstev, ki jih pridobi na razpisu zdravstvenega ministrstva ter iz tekočega poslovanja. Zdravstvena zavarovalnica plačuje ceno prevoza nujnih in ne nujnih prevozov preračunano na kilometer z vsemi stroški, ki ob tem nastajajo.

Najlažje je strošek prevaliti na Občine, namesto, da bi za primarno dejavnost poskrbela država. Verjamemo pa, da bomo vse omenjene težave med Občino Turnišče in ZD Lendava rešili v korist naših občanov,” je zaključila mag. Vesna Jerala Zver.