Zastopnik pacientovih pravic na območju Pomurja Martin Raj, univ. dipl. prav. ostaja še en mandat

Vlada RS je s svojim sklepom z dne 24.2.2021 objavila javni poziv za predlaganje kandidatov za zastopnika pacientovih pravic na območju Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Območna enota Murska Sobota, torej za območje Pomurja. Javni poziv je bil objavljen dne 5.3.2021, rok za vložitev kandidatur pa je najkasneje do 4.4.2021. Za novo mandatno obdobje se je potegoval aktualni zastopnik pacientovih pravic, vlada pa mu je včeraj podelila še en mandat.
Vlada Republike Slovenije je na včerajšnji redni seji izdala odločbo, s katero se Martin Raj, univ. dipl. prav., imenuje za zastopnika pacientovih pravic za območje območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje Murska Sobota za dobo petih let, in sicer od 7. 12. 2021 do 6. 12. 2026, z možnostjo ponovnega imenovanja. Za zastopnika pacientovih pravic je že bil imenovan z odločbo Vlade Republike Slovenije z dne 7. 12. 2016, in je funkcijo uspešno opravljal. “Ima potrebne socialne in komunikacijske sposobnosti ter uživa strokovni in moralni ugled. Predlagani kandidat izpolnjuje vse pogoje za imenovanje za zastopnika pacientovih pravic,” so sporočili iz vlade.

“V času od leta 2011 sem bil imenovan in uspešno opravil že dva mandata zastopnika pacientovih pravic, sem v tem času pomagal okrog 5000 pacientom iz območja celotnega Pomurja — v tem času se je name obrnilo letno med 450 in 500 pacientov oz. njihovih svojcev, nekateri z večjimi, drugi z manjšimi težavami pri zagotavljanju oz. izvedbi zdravstvenih storitev, prav vsem pa sem v skladu z določili Zakona o pacientovih pravicah pomagal pri razreševanju njihovih težav oz. pomagal pri razjasnitvi zapletov, ki so jih kot pacienti doživeli. V tem obdobju sem tako pomagal tudi velikemu številu ljudi oz. pacientov z območja Pomurja in z mnogimi društvi in njihovimi člani uspešno sodelovali tudi v zvezi z reševanjem konkretnih problemov pacientov. Sodeloval sem tudi v mnogih drugih zakonodajnih postopkih, ki se nanašajo na organizacijo in izvedbo zdravstvenih storitev in v mnogih primerih tudi uspel s svojimi predlogi, ki tako vašim občanom zagotavljajo ustrezne zdravstvene storitve,” je zapisal Raj.

Tudi občinski svetniki Občine Lendava so na 13. dopisni seji, ki se je odvila letošnjega marca, Raju podali pozitivno mnenje. Na zastopnika pacientovih pravic se lahko kadarkoli obrnete po pomoč, svetovanje oz. zastopstvo pri uresničevanju pravic po Zakonu o pacientovih pravicah. Najdete ga v prostorih Zavoda za zdravstveno varstvo Murska Sobota.