Zaradi varnosti bodo podrli okrog 220 let stare hraste

Ogrodna drevesna vrsta v parkih, urejenih v krajinskem slogu kot je tudi soboški park, je hrast dob. V parku raste še nekaj teh starih hrastov, ki verjetno izvirajo iz leta 1790 (to je bilo ugotovljeno na podlagi štetja letnic hrasta, ki ga je podra nevihta) in to je bil tudi čas, ko so po vsej Evropi nastajali tovrstni parki.
Ta drevesa so se namensko sadila višje na blage vzpetinice, ker so takrat snovalci parkov ugotovili, da ima drevo sajeno nekoliko višje mogočnejši videz. Hrasti so stari 220 let in so v vedno slabši kondiciji, tako, da ogrožajo splošno varnost obiskovalcev parka ter okoliško drevje. Že v letu 2015 so sodelavci  Komunale ob odstranjevanju suhih vej iz starih hrastov, ki rasteta na blagi vzpetini v južnem delu parka ugotovili, da sta hrasta v zelo slabi kondiciji in sicer je opazna votlost debla po večjem delu drevesa, delno je poškodovanih zelo veliko posameznih vej, kjer je vidno odstopanje lubja.

Ker je park zaščiten kot kulturna dediščina  je Zavod za kulturno dediščino Maribor izdal dovoljenje za podrtje dreves, ker bi po sanaciji  poškodb ostalo še malo drevesa, le na takšen način pa se lahko zagotovi varnost v parku.

Na vzpetino se bodo posadila mlada drevesa hrasta doba.