Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta dve tretjini kadilcev

Včerajšnji dan smo obeleževali Svetovni dan brez tobaka, ki je letos potekal pod globalnim geslom »Prihaja enotna embalaža«. Na ta dan po vsem svetu opozorijo na hude posledice kajenja in spomnimo na ukrepe, ki zmanjšujejo porabo tobačnih izdelkov in tako varujejo zdravje ljudi. Uporaba tobačnih izdelkov vodi v bolezen in prezgodnjo smrt.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je ob tem povedala: “Po skoraj desetih letih z novim celovitim naborom dokazano učinkovitih ukrepov bomo Slovenijo spet popeljali na zemljevid uspešnih držav na tem področju. Pripravili smo predlog Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, ki poleg ukrepov, določenih z evropsko direktivo, uvaja tudi popolno prepoved oglaševanja in razstavljanja tovrstnih izdelkov, licence za prodajo tobačnih in povezanih izdelkov, posebno dajatev od prodaje cigaret in tobaka za zvijanje namenjeno preventivi in zdravljenju s tobakom povezanih bolezni ter enotno embalažo za cigarete in tobak za zvijanje. Z uvedbo omenjenih ukrepov želimo zmanjšati razširjenost kajenja, obolevnost in prezgodnjo umrljivost ter visoke družbene stroške zaradi rabe tobaka.”

V desetih letih umre toliko ljudi, kot jih živi v Kranju ali Celju

Zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, umreta dve tretjini kadilcev, ki v povprečju izgubijo od 10 do 15 let življenja, mnoga leta pred smrtjo pa preživijo z zelo slabo kakovostjo življenja. V Sloveniji zaradi bolezni, ki jih povzroča kajenje, vsak dan umre 10 prebivalcev, to je letno 3.600 življenj, kar četrtina od teh se konča že pred 60. letom starosti. Letno zaradi kajenja umre več prebivalcev Slovenije kot zaradi vseh nezgod, samomorov, alkohola, prepovedanih drog in AIDS-a skupaj. Ali malo drugače – v 10 letih tako zaradi kajenja umre 36.000 prebivalcev Slovenije, kar je enako številu prebivalcev mesta Kranj ali Celje. Vsako leto zaradi kajenja po svetu umre 6 milijonov ljudi.

Enotna embalaža

Z uvedbo tega ukrepa bo morala embalaža cigaret in tobaka za zvijanje pri nas imeti poleg slikovnih in besedilnih zdravstvenih opozoril, ki jih predpisuje direktiva, tudi z zakonom predpisano barvo škatlice in obliko zapisa blagovne znamke oziroma vrste cigaret ali tobaka za zvijanje. Zakon bo določal tudi videz vsake posamezne cigarete. “Sledimo zgledu držav, ki stremijo k družbi brez tobaka, v kateri bo delež kadilcev pod 5 %. Tak cilj so si že zastavile Nova Zelandija in Irska za leto 2025, Škotska za leto 2034 ter Finska in Norveška za leto 2040,” je še povedala Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.