Zamenjava na vrhu Evangeličanske cerkve

Od začetka letošnjega decembra bo Evangeličansko cerkev augsburške veroizpovedi v Sloveniji vodil nov škof. Na sobotni volilni sinodi v Murski Soboti so namreč opravili volitve novega škofa in inšpektorja, ki predstavljata predsedstvo cerkve.
Za novega škofa Evangeličanske cerkve v Sloveniji izvolili in imenovali murskosoboškega duhovnika, mag. Leona Novaka, ki bo na čelu evangeličanske cerkve v Sloveniji decembra nasledil dosedanjega škofa Gezo Fila. Evangeličansko cerkev v Sloveniji vodita z enako pravico in odgovornostjo škof in inšpektor, ki tvorita predsedstvo cerkve in predsedstvo občnega zbora ali sinode, ki je najvišji zakonodajni organ evangeličanske cerkve. Volilna sinoda poteka vsakih šest let, škof pa po izteku mandata obdrži naziv, vendar ne opravlja več nobenih škofovskih funkcij. Mag. Geza Filo je bil za škofa evangeličanske cerkve v Sloveniji imenovan leta 2013, pred tem jo je dalj časa vodil trenutno častni škof mag. Geza Erniša. Evangeličanska cerkev v Sloveniji je sicer poleg škofa dobila tudi novega inšpektorja.Dosedanjega Johanna Laco bo na tem položaju zamenjal Bojan Prosič. Sicer pa, po šestih letih se tudi sedež Evangeličanske cerkve Slovenije, iz Ljubljane seli v Mursko Soboto.

Na Sinodi Evangeličanske cerkve na Slovenskem je sicer potekalo tajno glasovanje delegatov iz vseh štirinajstih slovenskih evangeličanskih cerkvenih občin. Skupaj jih je bilo 80, in so na tajnem glasovanju za škofa izbirali med dosedanjim škofom, mag. Gezom Filom in aktualnim murskosoboškim duhovnikom, mag. Leonom Novakom. Novak je prejel 58 glasov, Filo 20, dva glasova pa sta bila neveljavna. Za inšpektorja so se potegovali trije kandidati, in sicer Bojan Prosič, Suzana Deutsch in Tadeja Hari. Ker v prvem krogu nobeden kandidat ni dobil zadostnega števila glasov, so opravili še drugi krog, v katerem je Bojan Prosič prejel 47 glasov, Tadeja Hari pa 29. Volitev v drugem krogu sta se udeležila dva volivca manj. Zdajšnji inšpektor Johann Laco sicer več ni kandidiral. Po izvolitvi je Leon Novak povedal, da si bo v svojem mandatu prizadeval za sodelovanje in timsko delo ter da bo še posebno veliko pozornost posvečal delu z verniki, tako mladim kot starejšim ter njihovem povezovanju. Kot Cerkev pa bo potrebno iskati tudi odgovore na aktualna vprašanja in izzive, je še dodal Novak. Novi inšpektor Bojan Prosič, ki si tudi želi dobrega sodelovanje, kar vodi k boljšemu in lažjemu delu, pa je poudaril: “Trudili se bomo nadaljevati delo, ki so ga dobro začrtali že moji predhodniki, iskali pa bomo tudi rešitve za vse nove izzive.”

Sicer pa, Evangeličanska cerkev augsburške veroizpovedi na Slovenskem šteje okoli 20.000 vernikov, največ jih je v Prekmurju. Cerkev v javnosti zastopata škof in inšpektor, ki hkrati predstavljata predsedstvo Cerkve. Izvoljena sta lahko za največ dva mandata, pri čemer eden traja šest let. Sedanjemu škofu ali inšpektorju bi načeloma lahko podaljšali mandat za eno leto le v primeru, če se ne bi prijavil noben kandidat. Mag. Geza Erniša je slovensko Evangeličansko cerkev vodil med leti 1995 in 2013. Od junija 2013, do decembra letos, jo vodi škof, mag. Geza Filo, katerega bo sedaj za najmanj šest let nasledil, mag. Leon Novak.