Zakonca Nagy iz Kota sta poročena že 65 let

Kako hitro čas in leta bežijo, sta nam na svojem domu v vasi Kot pri Lendavi povedala diamantnoporočenca Nagy. Omenjena sta poročena že dolgih 65 let, njun zakon pa je bil prepleten s številnimi lepimi in tudi manj lepimi trenutki.
Tako je Franc svojo ženo Ilonko že četrtič popeljal pred oltar domače župnijske cerkve sv. Katarine Aleksandrijske v Lendavi. Prvič sta stopila pred oltar davnega leta 1952 v Lendavo, kjer sta sklenila zakonsko zvezo, ki je trdna in jo povezuje že 65 let. Tokrat sta se udeležila svete maše kot diamantnoporočenca. Sveto mašo je daroval domači župnik župnije Lendava Martin Dolamič – Konrad, ki se jima je zahvalil, da že 65 let negujeta sveti zakon in jima v spomin podaril spominsko priznanje, kar ju je, kot pravita, še bolj utrdilo v krščansko življenje.

Franc star 89 let je bil celo življenje kmetovalec, za preživetje družine je prodajal kmetijske pridelke bližnjim kmetijskim zadrugam, redil je krave molznice in ročno kosil travo za živino. Takrat, ko še k hiši ni prišel traktor, je zemljo obdeloval in oral s kravjo vprego. Dejaven je pa je bil tudi na humanitarnem gasilskem področju, saj je prostovoljni  gasilec gasilskega društva Kot že 64 let.

Pred nekaj leti, ko je svoje zobe pokazala bližnja reka Mura je skupaj z domačimi gasilci kot najstarejši član društva pomagal z vrečami peska, da so obvarovali vas Kot pred velikimi poplavami. Ob tem doda, da dokler pred vasjo Kot ni bil zgrajen obrambni nasip, so ob izlitjih reke Mure imeli prenekatere težave, saj je voda poplavila polja, hiše, travnike, gozdove in s seboj odnašala pridelke s polj.

Franc še pomni največjo poplavo, ki je na tem območju bila leta 1965 in že nekaj let pozneje. Med drugim je Franc sodeloval tudi pri urejanju spominskega parka, ki je posvečen nekdanjemu velikopolanskemu župniku Danijelu Halasu, ki so ga neznanci 16. marca leta 1945 ubili pri Hotizi, mrtvega pa so nekaj dni pozneje našli pri mrtvici reke Mure pri Kotu, kjer je danes postavljeno obeležje.

Žena Ilonka, ki šteje 85 pomladi, se je pred 65 leti primožila na možev dom iz sosednje vasi Kapca, kjer sta zaživela skupno zakonsko življenje ter z roko v roki dočakala diamantno poroko. Možu je pomagala pri vseh kmečkih delih in opravilih, v domači krušni peči je pekla kruh, vrtanke, perece in druge jedi za vsakdanje delo na kmetiji. V zakonu je povila sina Franca in Ladislava, v veliko veselje in ponos pa so jima na jesen življenja njunih pet vnukov in štirje pravnuki.

Kljub letom starosti sta zakonca Nagy še  je vitalna in bistrega duha ter se z veseljem spominjata prehojene zakonske poti, ki pa jima ni bila poslana z rožicami, temveč s trdim delom na kmetiji. Čeprav je sedaj njun korak počasnejši, še vedno rada poprimeta za delo na domačiji. Ilonka kuha, Franc pa pripravlja drva za zimo.