Zaključeno mednarodno solopevsko tekmovanje: Lendavčanka Pia Novak najboljša sopranistka tekmovanja!

V okviru 2. mednarodnega festivala Aegis carminis 2021, ki se je odvil ob koncu meseca marca, se je v Kopru zaključil 1. krog oz. polfinale mednarodnega solopevskega tekmovanja mladih pevcev, ki ga je organizator zaradi epidemioloških razmer izpeljal preko oddanih posnetkov. Mlada Lendavčanka Pia Novak si je pripela napredovanje v finale, ki se je pred dnevi odvil v studiu 13 Radia Slovenija in dobesedno pometla z vso konkurenco. Tudi starejšo.
Zaradi nepredvidljive situacije se je organizator v sodelovanju z Radiom Slovenija odločil, da izpelje FINALE- 2. krog tekmovanja v studiu 13 Radia Slovenija. Finala Mednarodnega solopevskega tekmovanja za mlade pevce Aegis Carminis 2021 se je udeležila tudi mlada, sedaj že vsem dobro poznana Lendavčanka Pia Novak, ki je pometla z vso konkurenco in med drugim bila proglašena za najboljšo sopranistko tekmovanja. Podelitev priznanj in posebnih nagrad bo organizator izvedel v živo kasneje, skupaj z nastopom prvonagrajenih v Kopru.

Žirija, v sestavi Janko Volčanšek (Slovenija) – predsednik, Martina Gojčeta Silić (Hrvaška) – članica, Antra Jankava (Latvija) – članica, Barbara Kozelj (Slovenija-Nizozemska) – članica in Tara Venditti (ZDA-Avstrija) – članica so imeli sicer precej težko delo, saj gre pri takšnem tekmovanju za resnično vrhunske soliste, a je mlada Lendavčanka bila najprepričljivejša. Pia bo tako dobila priložnost, da naslednje leto izvede solo koncert v dvorani Belgramoni-Tacco Palace, ki deluje v okviru Pokrajinskega muzeja Koper. Gre za dvorec, zgrajen okoli leta 1600. Organizator bo poskrbel za hrano, bivanje za dva dni, promocijo koncerta in organizacijo prireditve. Je pa Pia prejela še plaketo festivala in 200 EUR denarne nagrade. Drugouvrščena je bila Eva Česen, ki si mentorico, to je Tatjana Vasle, deli s Pio Novak. Pianistka je bila Darja Mlakar Maležič, ki je prav tako prejela posebno nagrado za izjemen dosežek.

Pia je prav tako bila nagrajena s posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe, napisane po 11. marcu 2010, katero je prav za Pio skomponiral mlad skladatelj Tom Varl (roj. 1998) z naslovom Naša zvezda. Prav tako je Pia prejela nagrado za najboljši program in za vse skupaj prejela 97,7 točk.

Zmagovalni nastop: