Zaključek projekta Guide2Visit: Med Dravo, Muro in Rabo

Drava, Mura in Raba. Tri reke s pokrajinami Őrség, Göcsej in Hetés ter Porabje na madžarski ter Pomurje in Spodnje Podravje na slovenski strani. Večina nekje na obrobju, malo pozabljene, a zdaj odločene, da postanejo prepoznavne, da se predstavljajo kot skupna turistična destinacija.
Ker lahko pokažejo tako neodkrito naravo kot pester mestni utrip, številne točke, do katerih lahko pridete peš ali s kolesom, obilje toplic, kjer se lahko ogrejete, in slatine, s katero se lahko odžejate. In ko boste spoznali še vino in kulinariko … Lokalni ponudniki so pripravljeni, usmerjevalne table postavljene, enotna doživljajska turistična kartica za vse pokrajine tudi, mobilna aplikacija pripravljena za prenos, kolesa so očiščena:

– Za Spodnje Podravje, lahko prehoden in rodoviten svet ob mogočni reki, ki ga je varovala in povezovala, ki je, poseljen od prazgodovine, privabljal mnoge, ki so se tu naselili, in še številnejše, ki so se tukaj okrepčali in se odpočili na svojih poteh … Tako kot je tudi danes.

– Za Pomurje, pokrajino vrelcev zdravilnih voda, odlične kulinarike in vrhunskih vin na prepihu kultur sosednjih treh držav – Avstrije, Hrvaške in Madžarske, ki tu od nekdaj puščajo svoj pečat.

– Za mesto Lenti in okolico v bližini tromeje in treh etnografskih pokrajin (Őrség, Göcsej, Hetés), potep po dolini Velike Krke s 40 kilometri kolesarskih poti in 80 kilometri cest, primernimi tudi za kolesarjenje, ali vožnjo z najdaljšo gozdno železnico na Madžarskem.

– Za poti med nekdanjimi stražniki, ki so jih Madžari po naselitvi v Karpatskem bazenu naselili tod, da bi varovali zahodno mejo in po katerih je Stražna krajina v Zalski in Železni županiji dobila ime.

– Za slovensko Porabje med tromejo in reko Rabo, kjer v sedmih naseljih sredi pravljične gričevnate pokrajine še danes živijo Slovenci, ohranjajoč kulturo in tradicijo, in za enkratno naravo tukajšnjega nacionalnega parka.

Aktivnosti, s ciljem, da ta prostor postane privlačna turistična destinacija s kompleksno turistično ponudbo, so projekti partnerji Železna županija (kot vodilni), Zalska županija, NIF ZRT.- Nacionalna delniška družba za razvoj infrastrukture, Zavod za turizem in razvoj Lendava, Zavod za kulturo, turizem in šport Murska Sobota in Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj izvajali v triletnem projektu Guide2Visit, ki se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska, prednostne naložbe 6c, sofinanciran iz sredstev evropskega sklada za regionalni razvoj.

Skozi izvajanje projekta so uspeli povezati različne deležnike – ponudnike iz projektnega območja obeh držav, tiste, ki svojo ponudbo še vzpostavljajo, že uspešne ponudnike različnih vsebin in produktov ter strokovnjake. Nastala so nova poznanstva in sodelovanja. Z boljšo ozaveščenostjo vseh deležnikov je možno kvalitetnejše informiranje obiskovalcev na območju (zagotovitev t.i. kompleksnega sistema usmerjanja).

Projektna dejavnost partnerjev pa se s formalnim zaključkom projekta nikakor ne končuje – še naprej si bodo prizadevali privabiti čim več obiskovalcev in prispevati h krepitvi ponudbe perifernih območij ter promociji atraktivnosti tega prekomejnega območja.