Zakaj sredi Dolnjega Lakoša nastaja smetišče?

Po tem, ko smo poročali o stanju okrog smetiščnih kontejnerjev pri novem pokopališču v Lendavi, so nas krajani Dolnjega Lakoša v uredništvo obvestili o še eni težavi, kjer bo, kot kaže, prav tako potreben obisk ustreznih služb. Sredi vasi namreč nastaja smetišče.
Da človeška neodgovornost ne pozna, ni potrebno posebej razlagati, saj je ta vidna praktično povsod. Po tem, ko smo poročali o stanju na novem pokopališču v Lendavi, so nas tokrat krajani Dolnjega Lakoša opozorili na primer v njihovem naselju. Tam so neodgovorneži naloženo zelenje “preuredili” v smetišče. Kot so nam razložili krajani, so ti spomladi urejali okolico in ob tem porušili tudi stare ciprese, ki so jih odvozili in zložili na kup ob tamkajšnjem košarkarskem igrišču za potrebe kurjenja kresa, a se dogodek zaradi epidemije koronavirusa ni odvil.

Ciprese in preostalo zelenje je na tem mestu ostalo, pripravljeno je namreč za drugo leto, neznanci pa so kmalu za tem k omenjenemu kupu pričeli navažati različne odpadke. “Nesramni ljudje so iz pripravljenega in naloženega zelenja za kres napravili pravo smetišče. Neznanci nenehno dovažajo razne predmete, kot so črne vreče polne različnih smeti, ostanke kolin, stari kavč, deli fotelja, katransko kritino, stare azbestne valovite plošče, ostanke železne ograje z betonom vred in tako naprej … Enostavno človek ne more verjeti, da se to dogaja v današnjem času,” pove sogovornik.

Problematika odpadkov, sploh pa problematika divjih odlagališč, je v lokalni javnosti precej dobro poznana. Kot rešitev ljudje pogostokrat omenjajo ozaveščanje prebivalstva, za katerega menijo, da je najbolj učinkovit način preprečevanja nastajanja novih divjih odlagališč. Veliko število ljudi rešitev med drugim vidi v poostritvi kazni za divje odlaganje, učinkovitejši inšpekciji ter spremembah zakonodaje. Takšni odgovori kažejo predvsem na to, da si jih večina želi aktivnejšega delovanja države, a je pogoj seveda en in sicer, da je storilec znan.