“Zakaj po letu in pol od konca večjega migrantskega vala v Lendavi še vedno stojijo šotori?”

Kdaj namerava vlada Mira Cerarja odstraniti šotore za migrante v Lendavi? Poslanka SDS Anja Bah Žibert je na Vlado RS naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s šotori za migrante v Lendavi. Celotno poslansko vprašanje:
“Spoštovani!

Pred dnevi je eden izmed slovenskih medijev poročal o tem, da v Lendavi še vedno stojijo šotori za migrante, v katerih je bilo ob najhujših dneh migrantskega vala oskrbljenih tudi po več tisoč migrantov na dan. Devet šotorov v Lendavi naj bi davkoplačevalce in davkoplačevalke mesečno stali več kot 40.000 evrov. Ob tem, da so šotori prazni že leto in pol, se razumljivo zastavlja vprašanje, s kakšnim namenom vlada Mira Cerarja vzdržuje obstoječe stanje in zakaj ne bi denar za vzdrževanje šotorov raje namenili za kaj drugega.

Do danes je Urad za zaščito in reševanje ukinil vse preostale lokacije, kjer so bili postavljeni šotori za migrante, tako, denimo, v Brežicah in na Šentilju. A potrebno je dodati, da omenjeni urad postavi ali ukine določeno lokacijo šele, ko se tako odloči vlada.

V povezavi s šotori za oskrbo migrantov ob njihovem prihodu v Slovenijo je vlada od samega začetka migrantskega vala namenila že veliko davkoplačevalskega denarja, med drugim za tudi varovanje šotorov v času, ko v njih ni nobenega migranta. Spomnimo še, da so dodatni in nepredvidljivi stroški s šotori nastali tudi, ko je v Brežicah popolnoma pogorel eden izmed šotorov. Mediji so poročali, da naj bi migranti požar podtaknili, med gašenjem pa naj bi se migranti tudi sprli z gasilci.

Vlado Republike Slovenije zato sprašujem:

1. Zakaj po letu in pol od konca večjega migrantskega vala v Lendavi še vedno stojijo šotori za migrante?
2. Koliko davkoplačevalskega denarja vlada Mira Cerarja mesečno nameni za šotore za migrante, ki prazni samevajo v Lendavi?
3. Komu vlada Mira Cerarja mesečno plačuje za prazne šotore za migrante v Lendavi?
4. Kdaj namerava vlada Mira Cerarja odstraniti prazne šotore za migrante v Lendavi?”

Klik >>