Zagon novega LUŠT rastlinjaka v Mali Polani, ki je bil viden tudi v Lendavo

Podjetje Friško d.o.o., katerega ustanovitelj je družba Paradajz iz Renkovcev, je zaključilo gradnjo 2,1 hektarja velikega rastlinjaka v Mali Polani, kjer bo potekala pridelava paradižnika LUŠT v zimskih mesecih. Pridelovali bodo predvsem različne sorte malega paradižnika, saj je po dosedanjih izkušnjah na tem geografskem območju tega mogoče pridelovati tudi pozimi. Zagon rastlinjaka je bil viden tudi v Lendavo in ožjo okolico Prekmurja.
S pridelavo pozimi se bo ponudba drobnoplodnih paradižnikov LUŠT razširila na vse mesece v letu, do sedaj je obiranje in prodaja potekalo namreč 9 mesecev. Z zagonom nove pridelave bo zaposlitev dobilo od 20 do 25 delavcev. Vrednost naložbe je dobrih šest milijonov evrov, v njej pa je zajet okolju prijazen sistem za zimsko vzgojo paradižnika, ki vključuje pridobivanja toplotne in električne energije za osvetljevanje s plinsko kogeneracijo, zavese za zatemnjevanje, in CO2 sistem, ki ves CO2, ki pri tem nastane, rastline paradižnika s procesom fotosinteze pretvorijo v kisik. S tem zaokroženim in okolju prijaznim sistem praktično ni vplivov na okolje.

Naložba v Mali Polani je po besedah vodilnih podjetja Friško d.o.o. zaključena, rastline so zasajene, izvajajo pa se le še določene končne nastavitve in pa testiranje vseh sistemov. Med drugim tudi okolju prijazen sistem za zimsko vzgojo, ki omogoča podaljševanje dneva na okolju prijazen način s pomočjo osvetljevanja in sistema za zatemnjevanje s pomočjo zaves. Zato v tem času lahko občasno prihaja tudi do večjih emisij svetlobe v okolje med 6.00 in 20.00 uro, kar pa je vseeno v skladu z okoljevarstvenim dovoljenjem podjetja. To namreč določa, da je uporaba zatemnjevanjih zaves obvezna le med 20.00 in 6.00 uro zjutraj. Ne glede na določila okoljevarstvenega soglasja, v podjetju ves dan uporabljajo stranske zatemnitvene zavese, s stropnimi pa zatemnjujejo avtomatsko takrat, ko je zunaj tema. Ker pa je sistem še v fazi testiranja, se kakšen dan lahko zgodi, da se zatemnjevalne zavese odprejo nekoliko pozneje.

Vrednost novega rastlinjaka je ocenjena na okrog šest milijonov evrov, dodatno bodo zaposlili dvajset ljudi. Gradnjo so večinoma financirali iz dobičkov minulih let. V letu 2018 je imel Paradajz 1,8 milijona evrov čistega dobička, leto prej dobrih 800 tisočakov. Idej za naprej ne manjka, razmišljajo o tudi tem, da bi v prihodnosti pridelovali še kaj drugega, vendar za zdaj ostajajo le pri paradižniku. Nova investicija bo, neuradno, družbi omogočala v enem ciklu pridelati od 700 do 800 ton paradižnika. V omenjeni prekmurski družbi zaposlujejo okoli 90 sodelavcev (v času visoke sezone tudi do 120).