Začetek maja bo še aprilski, za tem se bo vreme stabiliziralo

Tudi v prihodnjih dneh bo vreme nestanovitno z občasnim dežjem, a bodo temperature že bližje majskim. Obilnejših dežnih padavin ni za pričakovati, bolj mokri bosta noči na nedeljo in na ponedeljek. Prihodnji teden bomo dnevne temperature beležili nad 20 stopinj Celzija.
Zaključuje se zadnji mesec, ki ima v svojem imenu črko R, s katero nekako označujemo zimske oz. hladnejše mesece. Za nami je neobičajno dolgo obdobje hladnejšega vremena, letošnji april pa je bil celo najhladnejši po letu 1997. V zadnjih dneh se je naposled le ogrelo, občutno, razen ob večerih je še prijala kakšna tanjša jakna. V kolikor boste v teh dneh v jutranjih urah opazili oranžen prah na vozilih ali oknih, je dobro vedeti, da gre za puščavski prah, ki je z vetrovi že prispel tudi nad naše kraje. Tega sicer ne bo veliko.

Krajevne padavine v večjem delu Slovenije so že včerajšnji večer ponehale, danes pa lahko pričakujemo suho in deloma sončno vreme. Zvečer so vnovič možne padavine, ki pa ne bodo obilne. Čez dan bomo izmerili okrog 23 stopinj Celzija, lokalno lahko tudi do 25. V nedeljo bo znova močneje zapihal jugozahodni veter. V noči na ponedeljek bo dež zajel vso državo in v ponedeljek čez dan ponehal. Popoldne se bo postopno jasnilo, nekoliko hladneje bo. Od 4. do 9. maja Nad Evropo bodo pihali razmeroma močni zonalni vetrovi. V torek bo deloma jasno z razmeroma svežim jutrom. Od srede naprej bodo občasno možni vplivi vremenskih front, a jih terminsko še ni moč napovedati. Popoldanske temperature bodo večinoma med 15 in 20 °C.

Nad zahodnim in severnim Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje. Z jugozahodnimi vetrovi priteka k nam razmeroma topel in vlažen zrak. Nad severnim Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje. Z jugozahodnimi vetrovi priteka k nam topel in občasno bolj vlažen zrak. V petek in soboto pričakujemo zmerno obremenitev zaradi vremena, ki se bo kazala s povečanim notranjim nemirom, razdražljivostjo, z manjšimi motnjami v spanju in utrujenostjo. UV indeks sredi dneva ob jasnem vremenu po nižinah doseže vrednost med 6 in 7, v gorah pa med 7 in 8.

V nižinah se sezona breze približuje zaključku, cvetijo še posamezna drevesa na hladnih rastiščih, obremenitev bo v suhem vremenu srednje visoka, višje obremenitve lahko pričakujemo na višjih legah. Gaber, hrast in bukev obremenjujejo zrak z alergeni sorodnimi brezi. Cvetenje velikega jesena je zaključeno, pričakujemo pa začetek sezone malega jesena. Po parkih cveti platana, prizadela jo je pozeba, obremenitev bo v splošnem nizka. V zraku je cvetni prah različnih vrst vrb, obremenitve bodo lahko lokalno visoke. Pojavljajo se že prva zrna trav, razvoj cvetov bo pospešilo toplo vreme.