Začetek koledarske jeseni

Danes je prvi dan koledarske jeseni. Letos se je slednje začelo včeraj, ob 15. uri in 31 minut. Z njenim prihodom prehajamo v obdobje, v katerem bo temperaturna razlika med ekvatorjem in polom velika. Koledarska jesen traja do začetka zime 21. decembra, meteorološka jesen pa obsega mesece september, oktober in november.
Prve jesenske dni bo spremenljivo do pretežno oblačno, le v Pomurju razmeroma sončno. Kot kaže, bo največ padavin padlo čez vikend in sicer v petek in v soboto. Padavine bodo ponehale dopoldan. Trenutne jutranje temperature se gibajo med 12 in 14 stopinjami Celzija, dnevne se dvignejo do 24 stopinj Celzija, od sobote naprej pa bodo jutranje za kar sedem stopinj nižje. Dnevne za prav toliko ali celo za kakšno stopinjo nižje. Letošnji september nas tako spremljajo visoka dnevna nihanja temperature, od mrzlih juter do skoraj poletnih popoldanskih ur.

Enakonočje ali ekvinokcij je čas, ko je sonce natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Pojav nastane dvakrat letno, in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni. S septembrskim enakonočjem se na severni polobli začenja jesen, na južni pa pomlad. Naslednji letni čas, zima, pa se bo začela 21. decembra s Sončevim obratom ali zimskim solsticijem, ko bo dan najkrajši, noč pa najdaljša. Na južni polobli se takrat začenja poletje.

Nad južno Evropo in severnim Sredozemljem se v višinah zadržuje razmeroma vlažen in nestabilen zrak, ki tudi pri nas povzroča nestanovitno vreme. Iznad Sredozemlja k nam še doteka razmeroma topel zrak. Sezona pojavljanja alergenega cvetnega prahu večine drugih vrst rastlin se je zaključila, v zraku bodo še vedno prisotna posamezna zrna trav, pelina, trpotca in metlikovk, nekoliko več bo cvetnega prahu nizko alergenih kopriv.