Začenja se sezona klopov. Zaščitite se!

Ko se spomladi prebuja narava, se prebujajo tudi majhne živali, ki utegnejo postati vaš velik problem. S tem mislimo na klope, ki letno z meningitisom okužijo slabih 300 ljudi. Cepi se še vedno premalo ljudi.
Pomurje eno izmed žarišč

Z mesecem majem se začenja sezona klopov. V Sloveniji je največ klopov v Kamniški Bistrici, v gozdu okrog Koseškega bajerja, v dolini Tržiške Bistrice in Udenborštu. Za nas najbolj zaskrbljujoč je gotovo podatek, da eno najvišjih incidenčnih stopenj prijavljenih primerov Lymske borelioze zasledimo prav v zdravstveni regiji Murska Sobota. Na svetu je 800 vrst klopov, v Sloveniji so jih do zdaj odkrili 13 vrst. Klopom pa vsi ljudje niso enako privlačni.

Število zabeleženih primerov je pri nas sicer bilo izredno visoko že v preteklih letih. Daleč od zanemarljivega pa je tudi število okužb s klopnim meningoencefalitisom. To je v primerjavi z lani na državni ravni resda upadlo, vendar nevarnost ostaja. Občina Kobilje se recimo prišteva med slovenske občine z največ primeri klopnega meningoencefalitisa v zadnjem desetletju.

Klopov ni na nadmorski višini nad 1000 metrov. Najraje pa se zadržujejo v podrasti in nizkem grmičevju. Na odraslega človeka zato pridejo na višini med stopali in dimljami, potem pa po telesu iščejo najbolj primerno mesto za vbod. Klopom vsi ljudje niso enako privlačni – raziskave na gozdarskih delavcih so pokazale, da so imeli nekateri na leto več kot sto klopov, drugi pa nič. Kaj jih privlači in kaj odbija, še ni povsem raziskano. So pa morda del odgovora našli Švedi, ki so vojakom redno dajali česnove tablete in ugotovili, da so se klopi teh vojakov izogibali.

Pred odhodom v naravo se primerno oblecite

Da bi tveganje šzelo zmanjšali, se pred odhodom v naravo primerno oblecite. Telo naj bo čim bolj pokrito. Hlače naj bodo dolge, s hlačnicami v obuvalu, srajca z dolgimi in zapetimi rokavi, oblačila pa svetle barve, saj na njih lažje opazimo klope. Razpršila niso zanesljiva.

Imate kljub temu klopa? Odstranite ga lahko sami

Če klopa dobimo, ga čim prej odstranimo. Vsak naj si ga odstrani sam, saj njihovo odstranjevanje ni naloga zdravstvene služžbe oziroma je le v izjemnih primerih, ne more pa biti razlog za obisk ambulante ob 3. uri ponoči in ni razlog za kirurški poseg. Klopa primemo s pinceto tesno ob kožži in previdno izvlečemo. Če to naredimo sunkovito, je več možžnosti, da se bo zatrgal. Če rilček ostane v kožži, za prenos okužžbe s klopa na človeka sicer ni nevaren, lahko pa rilec in del telesa v koži povzroči ognojitev. V takih primerih je najbolje počakati in odstranitev preložžiti za nekaj ur oziroma na naslednji dan.

Klopni meningitis je zahrbtna bolezen

Približno en odstotek ljudi zaradi klopnega meningitisa umre, pri dobrih petih odstotkih pride do nepopravljivih ohromitev, dobra tretjina pa po preboleli bolezni še vedno toži za težavami, kot so tresenje, nezbranost, nespečnost, … Take težave so zelo neprijetne. Na žalost se premalo zavedamo da je klopni meningitis resna bolezen, ki jo s cepljenjem lahko preprečimo.