Začelo se je cepljenje proti gripi

Izvajanje cepljenja proti gripi v letošnjem letu določa Pravilnik o določitvi Programa cepljenja in zaščite z zdravili za leto 2019. Kot vsako leto tudi letos cepljenje proti gripi poteka pri izbranih osebnih zdravnikih in v ambulantah Nacionalnega inštituta za javno zdravje.
Zaradi zamude Svetovne zdravstvene organizacije pri določitvi sevov za cepivo se cepljenje proti gripi letos začenja mesec dni pozneje kot pretekla leta. Pri izbranem zdravniku ali v ambulantah NIJZ se lahko zdaj cepijo vsi, ki so starejši od šestih mesecev. Pri cepljenju proti gripi pa je tudi ena novost: za tiste, ki spadajo v skupino ogroženih, bo cepljenje brezplačno, cena za vse ostale pa ostaja nespremenjena, 14 evrov. V minuli sezoni se je sicer proti gripi cepilo skoraj 95 tisoč Slovencev, kar je torej manj kot 5 odstotkov prebivalstva. V letošnjem letu je pri nas zaradi gripe umrlo okrog 160 ljudi, mnogi bolniki so končali na intenzivnih oddelkih.

Cepljenje je še posebej priporočljivo za skupine prebivalstva, ki so izpostavljene večjemu tveganju za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe. V te skupine spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo (ITM ≥ 40) in nosečnice. Vse naštete skupine so v sezoni 2019/2020 upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi. Stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije iz obveznega zdravstvenega zavarovanja, cepljenje pa poteka pri izbranih osebnih zdravnikih.

Gripa (influenca) je akutna virusna bolezen dihal, ki se zelo hitro širi. Pojavlja se predvsem v zimskih mesecih na severni polobli in ogroža vse prebivalstvo, še posebno starejše ljudi, bolnike s kroničnimi srčnimi, pljučnimi, presnovnimi in drugimi boleznimi in majhne otroke.