Za tiste, ki so covid-19 preboleli, za vstop brez karantene zadostuje natisnjeno dokazilo

Nove spremembe Odloka o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo zaradi zajezitve in obvladovanja nalezljive bolezni COVID-19, ki so začele veljati včeraj, 19. februarja 2021, prinašajo možnost, da si lahko osebe, ki so prebolele covid-19, same natisnejo dokazilo s portala zVem.
zVem logoVelja natisnjeno dokazilo o pozitivnem izvidu s portala zVem

Pri izjemah za vstop brez negativnega testa in napotitve v karanteno (tisti, ki so covid-19 preboleli, in tisti, ki so bili cepljeni proti tej bolezni) velja, da je dokazilo lahko tudi rezultat testa PCR ali testa HAG, ki ga oseba lahko sama natisne s portala zVem. Tako se po nepotrebnem ne obremenjuje osebnega zdravnika za izdajo potrdila.

Pri cepljenih osebah je čas za vzpostavitev zaščite po cepljenju različen glede na cepivo. Tako se zaščita pri cepivu Biontech/Pfizer vzpostavi, ko je preteklo najmanj sedem dni od prejema drugega odmerka, pri cepivu Moderna pa najmanj 14 dni od prejema drugega odmerka. Pri cepivu AstraZeneca se ustrezna zaščita vzpostavi že po prvem odmerku, in sicer ko mine najmanj 21 dni.

Nekaj sprememb na rdečem seznamu držav

Zemljevid Evrope z barvnimi oznakami držav glede na tveganje za okužbo z novim koronavirusom velja od 19 februarja 2021aNekaj sprememb na rdečem seznamu držav
Na rdečem seznamu držav članic EU oziroma schengenskega območja ni več Danske in Norveške, spremembe so pri administrativnih enotah Portugalske, dodana je administrativna enota Atika (Grčija). Na seznamu tretjih držav ni sprememb.