Za tihotapljenje 29 oseb v kombiju 44 mesecev zapora!

Poleti je v kombiju tihotapil 24 Afganistancev in pet Somalk, sedaj je kaznivo dejanje priznal in obžaloval. Policisti so državljana Nizozemske maroških korenin ustavili in kontrolirali v Presiki, za svoje dejanje pa je dobil 44 mesecev zaporne kazni.
Tudi vsega vajeni policisti pogosto obmolknejo ob odkritjih ilegalnih prestopov, predvsem pa tihotapljenju nesrečnih migrantov čez državno mejo. Zlasti se to zgodi, ko odprejo priklopnike tovornjakov, še posebej tovorne dele kombijev, in šele takrat vidijo, kaj vse so sposobni storiti ljudje, da bi prišli na želeni cilj, in še bolj, kaj vse so sposobne storiti kriminalne združbe, ki se ukvarjajo s tihotapljenjem in na ta način obračajo velike denarje.

Eden takšnih prizorov je v četrtek, 23. junija letos presenetil tudi pomurske policiste, ki so v Presiki nedaleč od Ljutomera zaustavili kombi, katerega je vozil državljan Nizozemske maroških korenin, 23-letni Mounir El Kaddouri. Pri kontroli je namreč bilo ugotovljeno, da v tovornem delu kombija prevaža, reci in piši 29 oseb, ki jih je pred tem nezakonito pripeljal v državo iz sosednje Hrvaške. Ugotovljeno je bilo, da gre za 24 državljanov Afganistana in pet državljank Somalije.

Omenjeni je naslednji dan s kazensko ovadbo bil priveden k preiskovalnemu sodniku, tujci pa so po končanem postopku bili vrnjeni hrvaškim varnostnim organom. In tako spet do naslednjega srečanja s tihotapci in reveži, ki bežijo na zahod Evrope … Istočasno je preiskovalni sodnik okrožnega sodišča v Murski Soboti Milan Regvat, na predlog okrožne državne tožilke Manuele Frumen, zoper Mounirja El Kaddourija odredil pripor, kjer je počakal na predobravnalni narok.

Sedaj pa je pred okrožnim sodnikom Stanislavom Jugom, na okrožnem sodišču v Murski Soboti potekal predobravnavni narok, na katerem je Mounir El Kaddouri priznal očitano kaznivo dejanje, da je 23. junija letos nezakonito iz Hrvaške v Slovenijo spravil 29 prebežnikov. Drugo mu ni niti preostalo, saj je okrožna državna tožilka Manuela Frumen imela dovolj dokazov za očitke, da so ga v Presiki ustavili policisti, ki so nato v tovornem delu kombiniranega vozila odkrili 24 Afganistancev in 5 Somalk.

Ker je dejanje priznal je dobil nekoliko milejšo kazen, in sicer mu je sodnik Stanislav Jug izrekel tri leta in osem mesecev zapora. Ob tem mu je bila naložena še stranska denarna kazen, ko pa bo odslužil zapor, ga bodo za dlje časa izgnali iz Slovenije. Sodba sicer ni pravnomočna, saj se bo zgovornica obtoženega, odvetnica Monika Car najverjetneje pritožila na višje sodišče, Nizozemec pa mora vseeno ostati v priporu do pravnomočnosti sodbe.