Za šest Iračanov deset mesecev zapora!

Medtem, ko pomurski policisti odkrivajo vse večje število ilegalcev, ki na nedovoljen način prihajajo v Slovenijo, imajo vedno več dela tudi tožilci in sodniki. V mesecu ali dveh namreč že sodijo ljudem, ki tihotapijo ilegalne pribežnike in jih policisti čedalje več primejo in jih odpeljejo v pripor. In med njimi je tudi 31-letni Lasha Guliashvili, podjetnik iz gruzijske prestolnice Tbilisija, ki je v priporu od slab mesec in pol. Tokrat pa sta ga pravosodna policista privedla na okrožno sodišče Murska Sobota, kjer je pred sodnikom Stanislavom Jugom potekal predobravnavni narok.
Okrožna državna tožilka Manuela Frumen, je Gruzijcu očitala, da je v sredo 10. julija 2019 (ravno na dan, ko je rojen – 10.7.1988 op.p.), iz Hrvaške v Slovenijo, čez zeleno mejo. pripeljal šest državljanov Iraka, ki niso imeli dovoljenja za vstop v našo državo. V bližini Razkrižja jih je vozil z osebnim avtomobilom VW Golf ljubljanskih registrskih označb, njegov cilj pa je bilo, da bi jih čez Slovenijo in Avstrijo, pripeljal v Nemčijo. Za kar bi prejel okoli 30.000 ameriških dolarjev. Naši policisti so ga odkrili in prejeli, tako da je isti večer končal v murskosoboškem priporu. V primeru, da prizna krivdo mu je tožilka predlagala izrek 10-mesečno zaporno kazen in stransko denarno kazen 90 dnevnih zaslužkov, kar pomeni 900 evrov. Prav tako je predlagala, da se mu zaradi begosumnosti podaljša pripor, ter se ga po prestani kazni izžene iz Slovenije za dobo dveh let.

Gruzijec, ki se je strinjal, da je postopek prevajala sodna tolmačka za ruski jezik, saj je dejal, da razume tudi ruski jezik, je brez pomislekov priznal krivdo za storjeno kaznivo dejanje, se opravičil in vse skupaj obžaloval. Ob tem je kot velik vernik povedal, da se kaj takega nikoli ne bo ponovilo. Kot je povedal se je v nečedno početje podal, ker je najel posojilo, a mu posel ni stekel. Ob tem je hudo zbolela mama njegove žene, kjer so tudi bili stroški. Nenazadnje sta si z ženo želela otroka, tako je na nezakonit način želel nekaj zaslužiti, kar mu ni uspelo. Tudi njegov zagovornik, ki si ga je najel po pooblastilu, odvetnik Igor Weindorfer, je prosil sodišče, da naj pri izreku sodbe upošteva dejstvo, da njegov varovanec še nikoli ni bil kaznovan ter da je priznal krivdo. Predlagal je tudi, da mu glede na finančni njegov položaj zlasti znižajo denarno kazen, katero da ne bo mogel poravnati, ter ga oprosti plačila stroškov postopka.

Sodnik Stanislav Jug je na koncu sklenil, da bo Lasha Guliashvili moral za zapahe za deset mesecev, plačal bo tudi 60 dnevnih zneskov po 10 evrov, kar pomeni 600 evrov. Podaljšal mu je pripor in ga za dve leti izgnal iz Slovenije. Sodišče je Gruzijca ob tem oprostilo plačila stroškov postopka, kar bo bremenilo državni proračun, enako kot tudi nagrada za njegovo predhodno zagovornico po uradni dolžnosti, ki ga je zastopala ob prijetju.

Srboma skupno 25 mesecev zapora

Po končanih sodnih počitnicah (tudi vmes) imajo pomurski pravosodni organi, enako kot tudi policisti, največ opravkov s tihotapci pribežnikov, kar je očitno postal zelo donosen posel za mnoge tujce, a tudi Slovence. Tako sta okrožnem sodišču v Murski Sobota minuli torek srbska državljana Saša Miladinović in Srđan Đorđević priznala krivdo, da sta prvega julija v Pomurje iz Hrvaške v volvu in audiju italijanskih registracij pretihotapila 15 državljanov Bangladeša, ki seveda niso izpolnjevali pogojev za vstop v Slovenijo.

Ker sta, podobno kot vsi tihotapci pribežnikov, priznala očitano kaznivo dejanje, sta si prislužila kazen 12 oziroma 13 mesecev zapora. Vsak je še dobil stransko denarno kazen v višini 1.300 evrov in za dve leti ju bodo po prestani zaporni kazni tudi izgnali iz Slovenije …