Za Pomurje dobrih 44 milijonov evrov državne pomoči

Na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo je včeraj potekal podpis treh pogodb za Pomurje. Minister Zdravko Počivalšek je podpisal Dogovor za razvoj Pomurske razvojne regije, v okviru katerega država prispeva 41,2 milijona evrov, podpisal pa je tudi dodelitev finančne spodbude za investicijo podjetja Ocean Orchids v višini 2 milijona evrov in za podjetje Medicop v višini 900.000 evrov.
Minister Zdravko Počivalšek je včeraj s predsednikom Razvojnega sveta Pomurske regije Brankom Drvaričem podpisal dogovor za razvoj Pomurske regije, ki vključuje najpomembnejših 19 regijskih projektov, ki so skupaj težki kar 53,5 milijonov evrov. Država bo od tega prispevala 41,2 milijonov evrov, in sicer 5,3 milijonov evrov iz proračuna Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki bo podprlo 8 projektov na področju spodbujanja podjetništva in izgradnji potrebne infrastrukture, naslednjih 2,8 milijonov evrov bo prispevalo Ministrstvo za infrastrukturo, ki bo podprlo 9 projektov v okviru regijskega kolesarskega omrežja, največji delež pa bo prispevalo Ministrstvo za okolje in prostor, ki bo s 33,11 milijoni evrov podprlo dva projekta vlaganja v vodni sektor.

Dodelitev finančne pomoči za investiciji podjetij Ocean orchids in Medicop

Minister je včeraj formaliziral tudi dodelitev finančne pomoči za investiciji podjetij Ocean orchids in Medicop. Družba Ocean orchids d.o.o. bo z novim logističnim objektom razširila obstoječe kapacitete in se razširila na dejavnosti, ki jih doslej ni opravljala. V Dobrovniku namreč načrtujejo nov logistični center s popolnoma digitaliziranim in naprednim sistemom oskrbe rastlin. “Investicija bo vredna nekaj več kot 9 milijonov evrov, naše ministrstvo pa bo zanjo prispevalo 2 milijona evrov državne pomoči. Zakaj? Predvsem zato, ker bodo v naslednjih dveh letih zagotovili novih 40 zaposlitev in napovedujejo, da se bodo zaradi investicije povečale tudi dobave s strani lokalnih dobaviteljev. In ravno to so tisti multiplikativni učinki investicij, ki se jih najbolj veselimo,” je dejal minister Počivalšek. Na drugi strani je ministrstvo podprlo tudi investicijo izvozno naravnanega podjetja Medicop d.o.o., ki bo v skladiščno razvojni center investiralo skoraj 6,6 milijonov evrov, brez tega pa se po besedah direktorja podjetje enostavno ne bi moglo širiti. Do leta 2022 bodo zaposlili 23 ljudi in kar je najpomembneje – zvišali bodo dodano vrednost na zaposlenega iz že sedaj nadpovprečnih 49.000 evrov na 51.500 evrov na zaposlenega. Ministrstvo bo investicijo podprlo z 900.000 evri državne pomoči.

“Kljub vsem blestečim številkam, mimo katerih ne morem, se najbolj veselim učinkov, ki jih bodo vsi omenjeni projekti prinesli v Pomurje. To so nova dolgoročna delovna mesta, boljša kakovost življenja ljudi, kar je resnično korak naprej k skladnemu regionalnemu razvoju,” je ob koncu dejal minister Zdravko Počivalšek in še spomnil, da je bilo v okviru Programa spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije za leti 2018 in 2019 že zagotovljenih 3,5 milijona evrov, v letu 2017 pa tudi že izplačanih 3,9 milijona evrov. Ravnokar se je zaključil javni razpis za sofinanciranje začetnih investicij podjetij in ustvarjanja novih delovnih mest na območju izvajanja pomurskega zakona, v okviru katerega je ministrstvo podprlo sedem projektov, odprt pa je tudi javni razpis za spodbujanje socialnega podjetništva v Pomurski regiji.