Za pomurskimi policisti je pester vikend: Vinjeni tujci, požari, nezakoniti prevozi tujcev, preprečitev uradnega dejanja, ….

Za pomurskimi policisti je vsekakor pester vikend. Kaj vse se je dogajalo v pokrajini ob Muri je za medije povzela tiskovna predstavnica PU Murska Sobota, Suzana Rauš.
Tujca vozila pod vplivom alkohola

Včeraj okrog 20.30 ure je bil na avtocesti, počivališče Dolinsko jug zaustavljen voznik kombija, državljan Ukrajine. Odrejen mi je bil preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal 0,71 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Okrog 21. ure pa smo bili policisti s strain FURS-a obveščeni, da imajo na izvozu iz avtoceste v Lendavi v postopku tujca, ki kaže vidne zunanje znake alkoholiziranosti. Vozniku tovornega vozila s polpriklopnikom, državljanu Romunije je preizkus alkoholiziranosti na kraju pokazal 1,10 mg/l alkohola v izdihanem zraku. Zaradi vožnje pod vplivom alkohola sta bila oba tujca pridržana, in bosta privedena k sodniku za prekrške.

Požar v Nuskovi, Murski Soboti in Kuzmi

1.6.2019 okrog 12.30 ure je prišlo do požara v stanovanjskem bloku v Murski Soboti. Zaradi povretja vode in posledično kipenja po vroči električni peči je prišlo do smojenja in kajenja. Posredovali so gasilci. Materialna škoda ni nastala. Prav tako 1.6.2019 okrog 10. ure je zaradi zaradi pregretja masti prišlo do požara v letni kuhinji v Nuskovi. Ogenj je zajel celotno kuhinjo, katero so pogasili gasilci. Nastalo je za okrog 2000 evrov škode. Včeraj okrog 4.30 ure je prišlo do požara v podjetju v Kuzmi. Z ogledom kraja in zbiranjem obvestil je bilo ugotovljeno, da je do požara prišlo na zunanji elektro omarici. Točen vzrok požara se še ugotavlja. Materialna škoda bo znana po opravljenem pregledu s strani pooblaščenega servisa.

Nezakonito prevažal tujce in preprečil uradno dejanje policistu

Pri opravljanju nalog varovanja državne meje sta policist PP Ljutomer in vojak dne 1.6.2019 malo pred 5. uro v naselju Šprinc z utripajočimi modrimi lučmi in zvočnimi signali pričela zaustavljati osebni avtomobil znamke Chreisler, nemških restrskih številk. Voznik znakov ni upošteval in je z nezmanjšano hitrostjo vožnjo nadaljeval v smeri naselja Veščica. Po približno 500 metrih vožnje je vozilo ustavil in pričel bežati. Policist je nemudoma stekel za voznikom, ga pozival naj se ustavi, kar pa ni upošteval. Pripadnik slovenske vojske je medtem zavaroval zaustavljeno vozilo, saj je bilo v vozilu opaženih več potnikov.

Policist je voznika čez približno 100 metrov dohitel in ga podrl na tla. Med prerivanjem na tleh je prišlo do napada na policista. Policist se je uspel obraniti in ker je opazil, da napadalec obvlada borilne veščine, tudi odskočil od napadalca, ter izvlekel službeno pištolo in ga pozval “Stoj streljal bom.” Ker napadalec kljub pozivom ni prenehal z napadom, je policist iz službene pištole izstrelil dva opozorilna strela v varni smeri na bližnjo njivo. Nato je napadalec nadaljeval z begom v smeri naselja Veščica. Policist mu je sledil in ga dohitel v trenutku, ko je na kraj prispela druga patrulja. Policista sta napadalca obvladala z uporabo prisilnih sredstev. Osumljeni in policist sta bila lažje telesno poškodovana.

Z zbiranje obvestil in opravljenim ogledom kraja kaznivega dejanja je bilo ugotovljeno, da je 39-letni državljan Srbije v vozilu nezakonito prevažal tri državljane Indije in tri državljane Bangladeša. Vsi so zaprosili za mednarodno zaščito. Osumljenemu državljanu. Srbije je bila odvzeta prostost in bo kazensko ovaden zaradi kaznivega dejanja Prepovedano prehajanje meje ali ozemlja države in Preprečitev uradnega dejanja uradni osebi. Po privedbi na sodišče, je bil zoper njega odrejen pripor.

Čezmejno zasledovanje in prijeta osumljenca

Patrulja PP Gornja Radgona je včeraj, ob 23.45 v naselju Radenci zaustavljala voznika osebnega avtomobila, znamke Mazda, ki je sprva zmanjšal hitrost z namenom zaustavitve, nato pa nenadoma pospešil hitrost in odpeljal naprej v smeri Gornje Radgone.

Policijska patrulja se je zapeljala za vozilom in ga pričela zaustavljati z modrimi lučmi in zvočnim signalom. Voznik znakov policistov ni upošteval, ampak je z nezmanjšano hitrostjo (okrog 140 km/h) nadaljeval vožnjo v smeri Gornje Radgone, kjer je zapeljal čez otok krožišča in si predrl prednji pnevmatiki. Vožnjo je kljub temu nadaljeval proti Republiki Avstriji in prestopil državno mejo. Policista sta nadaljevala s čezmejnim zasledovanjem, o čemer sta takoj obvestila OKC PU, ki je o tem obvestil avstrijske varnostne organe. Voznik je vožnjo nadaljeval, kljub praznim pnevmatikam z okrog 80 km/h. Pred naseljem Weixelbaum je voznik vozilo zaustavil, saj zaradi poškodb treh pnevmatik vožnje ni mogel več nadaljevati. Voznik in sopotnik sta bila pozvana iz vozila, kjer so jima bila nadeta sredstva za vezanje in vklepanje – lisice. Na kraj so prišli avstrijski varnostni organi, ki so prevzeli postopek.

Ugotovljeno je bilo, da je vozilo vozil 54-letnik skupaj s 46-letnim sopotnikom, oba državljana Poljske. Na vozilu sta imela nameščene registrske tablice, katere so bile 2.6.2019 odtujene v Lendavi. Pri preverjanju vozila je bilo ugotovljeno, da je bilo le-to, 4.6.2018 odtujeno v Ljubljani. V vozilu je bilo najdeno razno vlomilsko orodje, prenosne radijske zveze, naprava za nočno opazovanje, jeklenka z neznanim plinom, več registrskih tablic (poljske in slovaške), posoda z bencinom in osebne stvari.

Zaradi tatvine registrskih tablic in osebnega avtomobila bo zoper tujca podana kazenska ovadba. Zoper voznika bo izveden tudi ukrep zaradi kršitve cestno prometnih predpisov na območju Republike Slovenije.