Za gasilci je burna noč

Včerajšnji pozni popoldan in tudi večer je narava pokazala svoje zobe. Padavine so sicer bile pričakovane, a tako burnih vremenskih dogodkov ni pričakoval nihče. Gasilci so na nogah bili pozno v noč, saj so iz poplavljenih objektov črpali vodo, kar dvakrat pa so morali zaradi strele pogasiti začetne požare. Na širšem območju Prekmurja je bilo ob nevihtnem dogajanju zabeleženih več kot 3500 udarov strel.
O škodi Uprava za zaščito in reševanje poroča iz območja skorajda celotnega Pomurja. Škodo je ponekod povzročala toča, spet drugje obilne padavine, ponekod je padlo kar 150 mililitrov dežja na kvadratni meter, spet drugje pa veter in udari strel. Na nogah so bili gasilci od Turnišča, Dobrovnika do Grada. Največ dela so gasilci imeli s črpanjem vode iz stanovanjskih objektov, saj infrastruktura takšnih obilnih padavin ni zmožna dovolj hitro odvesti.

Še posebno močan dež se je vlil nad naselje Gomilica. Tam je poškodoval eno streho, v Turnišču pa je voda zalila pet objektov. Gasilci so tam svoje delo končali ob 22.00 uri, prav toliko objektov pa so reševali v Beltincih. Nekaj dela so imeli tudi gasilci v Bratoncih, Gančanih in Renkovcih. Kar 11 objektov je meteorna voda zalila v Murski Soboti, poplavljena je bila tudi cesta v Bakovski ulici, 12 objektov pa je bilo zalitih v naselju Pušča.

Voda je kleti polnila tudi v Černelavcih pri Murski Soboti, ter v Gorici (občina Puconci), ob 19.08 pa je v kraju Kupšinci zaradi udara strehe začelo goreti ostrešje stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Kupšinci in Murska Sobota ki so začetni požar pogasili ter začasno prekrili ostrešje, dežurni električar Elektra Maribor pa je odklopil elektriko. Ob 20.05 je zaradi udara strele zagorelo ostrešje stanovanjskega objekta v Gradu na Goričkem. Začetni požar je že začel gasili lastnik hiše, nato so posredovali gasilci PGD Radovci in Grad, ki so dokončno pogasili in pregledali ostrešje s termovizijsko kamero.

V Lendavi posebnih težav ni bilo, dobra polovica občine pa je bila za dobro uro brez elektrike. Moteno je več ur med drugim bilo delovanje spletnih povezav enega izmed ponudnikov interneta in televizije, posredovanje gasilcev pa ni bilo potrebno. Že sicer pa so iz Črenšovcev, Odrancev, Žižkov, Gornjega Lakoša, Puconcev, Bukovnice, Trnja, Nemčavcev, Gomilice, Dobrovnika, Radmožancev … poročali o sodri in toči, ki je največ škode povzročila na vrtovih in sadnem drevju. V Pomurju so sicer hitro pričeli naraščati manjši vodotoki, prišlo pa je tudi do zastajanja zalednih vod.

Naslovna fotografija: Boštjan Rous
Fotogalerija: Gregor Škerget / Turnišče