Z rezom vinske trte se začenja nov vinski letnik

Z rezjo vinske trte, ki je najbolj strokovno vinogradnikovo opravilo, vinogradniki spet začenjajo z novim vinskim letnikom. Vse do sedaj ugotovljene in uveljavljene zakonitosti za rez trte veljajo tudi v tem letu in si jih vinogradniki lahko z malo napora ogledate tudi v mnogih vinogradniških knjigah in še posebno na spletu.
Za rez trte še vedno velja, da je v svojem bistvu nasilje nad trto, zmanjša kapaciteto rasti ob istočasnem povečanju bujnosti in lahko vpliva depresivno na pridelek, saj lahko imamo ob manj ostri rezi več mladik in tudi več grozdja. Z rezjo vplivamo, da se celotna energija trte enakomerno porazdeli med listjem, grozdjem, mladikami in koreninskim sistemom. Rez trte predstavlja izhodišče za končno zgodbo uspešnega in kakovostnega vinskega letnika, ki je pred nami. Ob vsem znanju in jasnih pridelovalnih ciljih pa moramo imeti z trto tudi pravi odnos, ki ga predstavlja ogled trte, pogovor s trto in izvedbo rezi, ki naj bo v skladu z dejanskim stanjem vsake trte posebej, so zapisali pri Kmetijsko gozdarskem zavodu.

Veščina rezi je v znanju, točno postavljenih ciljih, v razumevanju in temelji na spoznanju pravega medsebojnega odnos z trto in zahtevami trte in vključuje ob pozornem opazovanju in pravilni in uspešni izvedbi tudi celostno razumevanje rezi, kot načina s katerim trajno zagotavljamo ob stabilni več desetletij trajajoči ekonomični pridelavi kakovostnega grozdja tudi dolgoživo in vitalno trto. Pred rezjo morajo vinogradniki ugotoviti:

  • kako je bila učinkovita rez v preteklem letu (število normalno razvitih rozg v primerjavi s številom puščenih zimskih očes(število slabo razvitih rozg na šparonu ne ne šteje!)
  • z vzdolžnim prerezom v kakšnem stanju so rodna očesa
  • zimskih oči kako so očesa prezimila in v kakšnem stanju so
  • kako zdrav je enoletni rodni les (znaki okužb z oidijem v obliki rdeče obarvanih madežev, poškodbe po toči) in stari les trte (suhi in gobasti les-poškodbe po esci in rumenicah

Pred rezjo določimo, ob upoštevanju rastne moči, prav za vsako trto tudi pravilno obremenitev (št. narezanih očes na m2 življenjskega prostora). Število očes je zgolj priporočilo in izhodišče, končni cilj kakovosti in količine pa bomo do trgatve dosegli z zelenimi deli, pletvijo in reguliranjem pridelka.

Na splošno še vedno veljajo priporočila, da:

 • sorte z velikimi grozdi (šipon, rizvanec, žametna črnina..) narežemo na 4-6 očes/ m2,
 • sorte z srednje velikimi grozdi (Laški rizling, beli pinot, chardonnay, sauvignon) 6-8 očes/m2,
 • danes ni več sort z malimi grozdi (klonske selekcije z visokim koeficientom rodnosti), ki bi jih tako kot v preteklosti obremenili z 8-10 očmi / m2

“Pri rezi trte, kot najbolj strokovnem vinogradnikovem opravilu vam želimo, da ob vsem strokovnem znanju vzpostavite s trto pravi odnos, trto opazujete, ocenite njeno rastno moč, se z njo pogovorite in vsaki trti določite tisto pravo njej najbolj ugodno obremenitev in jo nato vedno obrežite strokovno pravilno. Ne pozabite, da zaradi posledic podnebnih sprememb in nevarnosti nastanka esce, lahko z nekoliko drugačno obliko rezi, v veliki meri preprečimo nastanek esce in izgube glavnine pridelka zaradi spomladanske pozebe. Uspeh rezi je povsem odvisen od vas, dragi vinogradniki, saj se z rezjo na vsaki trti podpišete in se v kakovosti in uspešnosti novega vinskega letnika tudi trajno zapišete. Pri rezi trte naj vas ob ustvarjalnem nemiru, vedno spremlja osebno veselje in zadovoljstvo v ustvarjanju presežnikov neponovljivega novega vinskega letnika,” je sporočil Štabuc Roman iz specialistične službe za vinogradništvo pri Kmetijsko gozdarskem zavodu.