Z dvema odmerkoma cepljena tretjina občanov Občine Lendava. Kako je po Pomurju?

“Samo z zaščitnimi ukrepi ni možno dovolj učinkovito preprečevati novih okužb z virusom SARS-COV-2, zato pričakujemo, da bomo to dosegli z ustrezno precepljenostjo prebivalcev z varnimi in učinkovitimi cepivi,” je moč prebrati na spletnih straneh vlade Republike Slovenije. Do včerajšnjega dne je bila na območju Občine Lendava z dvema odmerkoma cepljena dobra tretjina prebivalcev.
Po podatkih, dostopnih na spletni strani NIJZ, je v občini Lendava do današnjega dne z enim odmerkom cepiva cepljenih 41,26% občanov, z dvema odmerkoma pa 34,0% občanov. Če pogledamo zemljevid pomurskih občin, se te nahajajo nekje v okolici tretjine, Občina Lendava pa spada med najuspešnejše tako pri enem kakor tudi pri dveh odmerkih. “S cepljenjem ne zaščitimo samo sebe, temveč zaščitimo tudi zdravje naših družinskih članov, prijateljev, sosedov, znancev, sodelavcev in drugih prebivalcev. Cepljenje proti covid-19 bo pripomoglo, da bomo spet v polni meri zagnali vsa področja življenja. Cepljenje je enostaven, varen in najučinkovitejši ukrep za zaščito pred covid-19,” pa sporočajo iz Občine Lendava.

EU digitalno COVID potrdilo dostopno

Vsi, ki so vsaj enkrat cepljeni ali so prebolevniki s še veljavnim statusom prebolevnika (to velja 180 dni), bodo v kratkem prejeli potrdilo v fizični obliki na dom na naslov za vročanje iz uradnih evidenc. Potrdilo v pisni obliki bo poslano vsem prebivalcem, ki pogoje za prejem potrdila izpolnjujejo.

Vsi državljani z dostopom do zVEM portala (digitalnim potrdilom ali s smsPass) lahko dostopajo do svojih potrdil o cepljenju, testiranju ali prebolelosti in si potrdila lahko natisnejo.

Najkasneje 1.7. 2021 bodo vsi izvajalci testiranja in cepljenja dolžni na željo pacientov (če torej ti ne bodo izrecno rekli, da potrdila ne potrebujejo) brezplačno izdati EU digitalno COVID potrdilo v okviru storitve testiranja ali cepljenja.

V juliju bo objavljena tudi aplikacija, da bomo lahko svoja COVID potrdila nosili s seboj »v telefonu«. Do njih bomo lahko kot prijavljeni uporabniki dostopali preko zVEM ali pa si bomo QR kodo poskenirali in imeli svojo »digitalno potrdilo« vedno pri roki.