Z direktorjem Javnega sklada RS, Damjan Damjanovičem, so se srečali župani in predstavniki občin UE Lendava

Minuli petek, ko je direktor Javnega sklada RS, Damjan Damjanovič potoval v Monošter, kjer je tega dne potekalo odprtje 20. Mednarodne likovne kolonije, se je ta mudil tudi v Dobrovniku. V tamkajšnjem Centru za zaščito in reševanje se je poleg župana Občine Dobrovnik Marjana Kardinarja sestal z županjo Občine Črenšovcev Vero Markoja, županom Občine Turnišče Borutom Horvatom in predstavniki občin UE Lendava ter z vodjo JSKD OI Lendava, Rozino Nemec.
Javni sklad RS za kulturne dejavnosti s svojimi 59 izpostavami po Sloveniji predstavlja vodilno kulturno mrežo, ki sega tudi v zamejska območja kot tudi v mednarodni prostor. Po besedah Damjanoviča je Javni sklad RS v preteklosti na področju ljubiteljske kulture zelo dobro deloval, narejenega je bilo veliko dobrega, tako v povezovanju kakor tudi spodbujanju osebne rasti, vseživljenjskem učenju, velik poudarek pa je bil podan tudi na ustvarjanju, ohranjanju in razvoju le-teh področij.

“Danes je zaznan velik osip v ljubiteljski kulturi, predvsem na področju zborovske in folklorne dejavnosti – tudi zaradi epidemije, ki je terjala svoj davek na vseh področjih. Sprejeti je treba resnico, da tako, kot je bilo, kmalu ne bo več,” je dejal. Poudaril je pomen simbioze med območnimi izpostavami Javnega sklada RS in občinami ter pomen majhnih občin. “V prihodnje je pred nami naloga – tako s strani občin kot JSKD, kako, na kakšen način pristopiti k reševanju težav, kako nuditi pomoči pri oživitvi društev, katerih delovanje šepa,” je še bilo moč slišati.

Župani in predstavniki občin so na srečanju predstavili znamenitosti občin, društva, ki delujejo pod njihovim okriljem, dejavnosti, prireditve, kulturne programe, ki so jih izvedli in ki so še načrtovani. Poudarili so problem pomanjkanja mladega kadra v društvih in tudi to, da bi bilo treba v vseh vrtcih in šolah oživiti folklorno dejavnost. V prihodnjem letu želi JSKD v Arboretumu Volčji potok izvesti sejem ljubiteljske kulture. Gre za prireditev, na kateri bi se predstavile vse občine v državi. JSKD načrtuje  posneti dva ali tri predstavitvene dokumentarne filme, v katerih bi se predstavil JSKD, župani in regije ter tam delujoča kulturna društva.

Damjanovič si je ogledal tudi tamkajšnji kulturni dom ter se seznanil z vsemi dejavnostmi na področju kulture v občini Dobrovnik.