Z decembrom se je poslovil tudi movember; dijaki osveščali o najpogostejši moški bolezni

Da bi okrepili zavedanje o najpogostejšem raku pri moških, raku na prostati in spodbujali raziskave za boj proti tej bolezni, se vsako leto v novembru tisti moški, ki so se pridružili gibanju “movember” ne obrijejo. Torkov popoldan je o tej bolezni ozaveščala dijaška sekcija Kluba študentov Lendava.

Minuli torkov popoldan se je dijaška sekcija Kluba študentov Lendava odpravila pred enega izmed nakupovalnih centrov v Lendavi in z zloženkami mimoidoče moške osveščala o zahrbtni moški bolezni, raku na modih in prostati, ki je najpogostejše rakavo obolenje pri moških. Letaki so vsebovali opis in sliko načina samopregledovanja mod, vsebovali pa so tudi rane druge koristne informacije.

Dijaška sekcija Kluba študentov Lendava: “Za rakom na modih ali prostati letno v Sloveniji zboli približno 1300 moških, na žalost pa jih 300 umre. Z omenjeno akcijo smo občane, predvsem moško populacijo želeli opozoriti na tovrstna obolenja in opozoriti da je preventiva najboljša pri zgodnjem odkrivanju.”

Movember je gibanje proti diskriminaciji brkov, v duhu katerega si moški vsakoletno v novembru pustijo rasti brke in tako cel mesec zbirajo denar, ki je namenjen raziskovanju in preventivi proti raku na prostati ter drugim zdravstvenim težavam, ki prizadenejo moške. Zaradi težav s prostato po petdesetem letu trpi vsak drugi do tretji moški, po osemdesetem letu pa prav vsak moški. Če je rak prostate lokaliziran, torej se še ni razširil na druge organe, je zdravljenje enostavno in učinkovito, karcinom pa se odstrani operacijsko.